swiatwemnie.pl

Jajecznica z pieczarkami

    

Przez weekend jest więcej czasu na to by przygotować sobie troszkę pracochłonny przepis na śniadanie. Jajka z cebulką, parówkami i pieczarkami to jedna z możliwości.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cebula100gramów
jajka kurze4sztuki
pieczarki250gramów
pieprz biały mielony-
smalec1łyżeczka
sól-
wieprzowe parówki1sztuka

1. 

smalec 1 łyżeczka

Na rozgrzanej patelni roztapiamy sobie odrobinę smalcu.

2. 

cebula 100 gramów  wieprzowe parówki 1 sztuka

Dodajemy na drobno pokrojoną średniej wielkości cebulę oraz kroimy parówę.

3. 

pieczarki 250 gramów

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do smażącej się cebuli i parówki.

4. 

sól  pieprz biały mielony

Wszystko razem smażymy aż do miękkości pieczarek. Doprawiamy solą i białym pieprzem.

5. 

jajka kurze 4 sztuki

Na koniec dodajemy jajka. Mieszamy stopniowo białka i gdy się ich kolor zmieni z przeźroczystego na biały, możemy roztrzepać żółtka i dodać. Odstawiamy patelnię z ognia wcześniej niż żółtka podczas smażenia zdążą się zbyt wysuszyć.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się