Mleczny ryż z owocami

Łatwe przygotowanie smacznego mlecznego ryżu. Jest go o wiele więcej i jest znacznie tańszy niż ten gotowy ze sklepu.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%, truskawkowy budyń w proszku,Śniadaniowe kasze,Bezglutenowe
Śniadaniowe kasze
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
407 g
Energia porcji
339 kcal
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 40 144 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 480 | litr kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 48 | decylitr kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 200 690 | gramów kcal | |
różne owoce | 500 275 | gramów kcal | |
woda | ½ 0 | litra kcal |
Przepis
1. Gotowanie ryżu
ryż okrągłoziarnisty 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1 litr • woda ½ litra • cukier kryształ 80 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Ryż opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy go do garnka. Dodajemy mleko, wodę, cukier waniliowy i cukier kryształ. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając.

2.
mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr • truskawkowy budyń w proszku 40 gramów
W mleku wymieszamy budyń w proszku, dolewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy do zgęstnienia. Zmieniając smak budyniu w proszku możemy przygotować ryż mleczny o różnych smakach ( karmelowy, waniliowy itd.)

3.
różne owoce 500 gramów
Do miseczek dajemy mieszane konserwowe albo świeże krojone owoce, zalewamy je gorącym ryżem a wierzch zdobimy kolejną porcją owoców. Zostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej i podajemy. Ryż w przykrytych miseczkach możemy schować do lodówki i takim oto sposobem mamy smaczne śniadanie na parę dni.

Smacznego!