Smażony ser
Prosta ulubiona klasyka na obiad. Do spożycia niezdrowej ilości energii konsumujemy z frytkami :) Do spożycia zdrowszej ilości energii polecamy jako dodatek gotowane ziemniaki. Oczywiście danie podajemy z sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,ser Eidam,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
nać pietruszki | - | ||
olej do frytek | - | ||
ser Eidam | 320 | gramów | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziemniaki | - |
Przepis
1.
ser Eidam 320 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze 3 sztuki • bułka tarta
Ser kroimy na około 0,8-1 cm grubości plasterki. Wiele sklepów ma ser w ten sposób już pokrojony, albo wam go na żądanie pokroją. Jedna porcja sera ma ważyć około 80g. Przygotowujemy sobie na: 1. talerz mąki, 2. talerz jajek, które roztrzepujemy widelcem, 3. talerz bułki tartej. Każdą porcję sera z obydwóch stron panierujemy w mące, jajku, bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekał możemy go po panierowaniu w bułce ponownie namoczyć w jajku i ponownie panierować w bułce tartej.

2.
ziemniaki • woda • sól • masło • nać pietruszki
Tuż przed smażeniem sera obieramy ziemniaki, kroimy je na kostki i gotujemy w słonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, maścimy masłem i dodajemy nasiekaną świeżą natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.

3.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy ser i chwilkę go smażymy z jednej strony (20-30 sekund)...

4.
...obracamy za pomocą kuchennej łopatki i smażymy z drugiej strony. Usmażony ser wyciągamy na talerz i kuchennym ręczniczkiem papierowym odsączamy zbyteczny olej. Możemy podawać.

Smacznego!