swiatwemnie.pl

Smażony ser

     

Prosta ulubiona klasyka na obiad. Do spożycia niezdrowej ilości energii konsumujemy z frytkami :) Do spożycia zdrowszej ilości energii polecamy jako dodatek gotowane ziemniaki. Oczywiście danie podajemy z sosem tatarskim.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

ser Eidam 320 g  mąka chlebowa pszenna T750  jajka kurze 3 sztuki  bułka tarta

Ser kroimy na około 0,8-1 cm grubości plasterki. Wiele sklepów ma ser w ten sposób już pokrojony, albo wam go na żądanie pokroją. Jedna porcja sera ma ważyć około 80g. Przygotowujemy sobie na: 1. talerz mąki, 2. talerz jajek, które roztrzepujemy widelcem, 3. talerz bułki tartej. Każdą porcję sera z obydwóch stron panierujemy w mące, jajku, bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekał możemy go po panierowaniu w bułce ponownie namoczyć w jajku i ponownie panierować w bułce tartej.

2. 

ziemniaki  woda  sól  masło  nać pietruszki

Tuż przed smażeniem sera obieramy ziemniaki, kroimy je na kostki i gotujemy w słonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, maścimy masłem i dodajemy nasiekaną świeżą natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.

3. 

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy ser i chwilkę go smażymy z jednej strony (20-30 sekund)...

4. 

...obracamy za pomocą kuchennej łopatki i smażymy z drugiej strony. Usmażony ser wyciągamy na talerz i kuchennym ręczniczkiem papierowym odsączamy zbyteczny olej. Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się