Łagodny czekoladowy deser

Przepis na deser z biszkoptów i łagodnego kremu z budyniu. Deser może być podawany w eleganckich pucharkach.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,cukier kryształ,kakao proszek,długie biszkopty,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
bita śmietana | 0 ?? | kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
czarna kawa | 0 ?? | kcal | |
długie biszkopty | 150 573 | gramów kcal | |
kakao proszek | 20 62 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 288 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 174 | gramów kcal | |
polewa czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
rum | 3 8 | mililitry kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka
Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.

2.
żółtko jajka 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • kakao proszek 20 gramów
W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao oraz żółtko i mieszając wlewamy całość do gorącego mleka.

3.
Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie zgęstnieje.


5.
długie biszkopty 150 gramów • czarna kawa • rum 3 mililitry
Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3 sekundy w mocnej kawie z odrobiną rumu i układamy je w formie.

6.
Formę zalewamy wystudzonym kremem.

7.
Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów a potem całość wkładamy do lodówki.

8.
bita śmietana • polewa czekoladowa
Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!