PRZEPISY

Łagodny czekoladowy deser

Łagodny czekoladowy deser

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Przepis na deser z biszkoptów i łagodnego kremu z budyniu. Deser może być podawany w eleganckich pucharkach.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,cukier kryształ,kakao proszek,długie biszkopty,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bita śmietana

0

??

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier waniliowy

1

73

sztuka

kcal

czarna kawa

0

??

kcal

długie biszkopty

150

573

gramów

kcal

kakao proszek

20

62

gramów

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

600

288

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

50

174

gramów

kcal

polewa czekoladowa

0

??

kcal

rum

3

8

mililitry

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.

Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy...

2. 

żółtko jajka 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  kakao proszek 20 gramów

W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao oraz żółtko i mieszając wlewamy całość do gorącego mleka.

W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao...

3. 

Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie zgęstnieje.

Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie...

4. 

masło 50 gramów

Gdy krem trochę ostygnie dodajemy do niego masło i mieszamy.

Gdy krem trochę ostygnie dodajemy do niego masło...

5. 

długie biszkopty 150 gramów  czarna kawa  rum 3 mililitry

Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3 sekundy w mocnej kawie z odrobiną rumu i układamy je w formie.

Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3...

6. 

Formę zalewamy wystudzonym kremem.

Formę zalewamy wystudzonym kremem....

7. 

Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów a potem całość wkładamy do lodówki.

Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów...

8. 

bita śmietana  polewa czekoladowa

Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bitą śmietaną.

Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się