swiatwemnie.pl

Pełnoziarniste wielkanocne ciasteczka

     

Słodkie chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i mąki żytniej. Doskonałe i zdrowe, wiosenne łasuchowanie dla wszystkich.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

płatki owsiane 100 g

Płatki owsiane na grubo mielimy i wsypujemy do miski.

2. 

mąka żytnia pełnoziarnista 200 g  cukier trzcinowy 80 g  masło 160 g  żółtko jajka 1 sztuka

Dodajemy mąkę, na drobno zmielony trzcinowy cukier, miękkie masło i żółtko.

3. 

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

4. 

mąka żytnia pełnoziarnista

Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Ciasto jest delikatnie kruche, głównie po brzegach, dlatego ciasteczka wykrawamy na środku ciasta.

5. 

Za pomocą szerszego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

białko jajka 1 sztuka

Smarujemy roztrzepanym białkiem.

7. 

I według smaku ozdabiamy (siekanymi orzechami itp.) Ciasteczka w wymienionym przepisie ozdobione są ziarnami migdałów.

8. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Ciasteczka zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia, aż po ostudzeniu zbieramy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się