PRZEPISY

Pełnoziarniste wielkanocne ciasteczka

Pełnoziarniste wielkanocne ciasteczka

Słodkie chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i mąki żytniej. Doskonałe i zdrowe, wiosenne łasuchowanie dla wszystkich.

przepis,fotoprzepis,płatki owsiane,mąka żytnia pełnoziarnista,mąka żytnia pełnoziarnista,Ciasteczka,Wielkanoc

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier trzcinowy80gramów
masło160gramów
mąka żytnia pełnoziarnista200gramów
mąka żytnia pełnoziarnista-
płatki owsiane100gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

płatki owsiane 100 gramów

Płatki owsiane na grubo mielimy i wsypujemy do miski.

2. 

mąka żytnia pełnoziarnista 200 gramów  cukier trzcinowy 80 gramów  masło 160 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Dodajemy mąkę, na drobno zmielony trzcinowy cukier, miękkie masło i żółtko.

3. 

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

4. 

mąka żytnia pełnoziarnista

Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Ciasto jest delikatnie kruche, głównie po brzegach, dlatego ciasteczka wykrawamy na środku ciasta.

5. 

Za pomocą szerszego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

białko jajka 1 sztuka

Smarujemy roztrzepanym białkiem.

7. 

I według smaku ozdabiamy (siekanymi orzechami itp.) Ciasteczka w wymienionym przepisie ozdobione są ziarnami migdałów.

8. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Ciasteczka zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia, aż po ostudzeniu zbieramy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się