Pełnoziarniste wielkanocne ciasteczka
Słodkie chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i mąki żytniej. Doskonałe i zdrowe, wiosenne łasuchowanie dla wszystkich.
przepis,fotoprzepis,płatki owsiane,mąka żytnia pełnoziarnista,mąka żytnia pełnoziarnista,Ciasteczka,Wielkanoc
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
masło | 160 | gramów | |
mąka żytnia pełnoziarnista | 200 | gramów | |
mąka żytnia pełnoziarnista | - | ||
płatki owsiane | 100 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
2.
mąka żytnia pełnoziarnista 200 gramów • cukier trzcinowy 80 gramów • masło 160 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Dodajemy mąkę, na drobno zmielony trzcinowy cukier, miękkie masło i żółtko.
3.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Ciasto jest delikatnie kruche, głównie po brzegach, dlatego ciasteczka wykrawamy na środku ciasta.
5.
Za pomocą szerszego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
I według smaku ozdabiamy (siekanymi orzechami itp.) Ciasteczka w wymienionym przepisie ozdobione są ziarnami migdałów.
8.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Ciasteczka zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia, aż po ostudzeniu zbieramy.
Smacznego!