swiatwemnie.pl

Słodkie twarogowe krokiety

Kruche smażone krokiety ze słodkiego twarogowego ciasta, podajemy z ulubionymi owocami.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 80 g  cukier waniliowy 2 sztuki  twaróg granulowany 500 g  mąka luksusowa pszenna T550 120 g  rodzynki 50 g  skórka z cytryny 2 łyżeczki

Jajka, kryształowy i waniliowy cukier mieszamy, dodajemy mąkę, rozkruszony twaróg, startą skórkę z cytryny i rodzynki. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto.

2. 

bułka tarta

Z twarogowego ciasta odkładamy małe kawałki, mokrymi rękami formujemy krokiety lub kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.

3. 

olej do smażenia

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krokiety ze wszystkich stron smażymy na złoty kolor.

4. 

Usmażone krokiety odkładamy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć olej.

5. 

kompot z borówek  bita śmietana

Krokiety podajemy z bitą śmietaną i borówkowym kompotem albo innymi owocami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się