Słodkie twarogowe krokiety

Kruche smażone krokiety ze słodkiego twarogowego ciasta, podajemy z ulubionymi owocami.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rodzynki,skórka z cytryny,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
bita śmietana | 0 ?? | kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | sztuki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kompot z borówek | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 428 | gramów kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
rodzynki | 50 142 | gramów kcal | |
skórka z cytryny | 2 8 | łyżeczki kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 80 gramów • cukier waniliowy 2 sztuki • twaróg granulowany 500 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • rodzynki 50 gramów • skórka z cytryny 2 łyżeczki
Jajka, kryształowy i waniliowy cukier mieszamy, dodajemy mąkę, rozkruszony twaróg, startą skórkę z cytryny i rodzynki. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto.

2.
Z twarogowego ciasta odkładamy małe kawałki, mokrymi rękami formujemy krokiety lub kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.

3.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krokiety ze wszystkich stron smażymy na złoty kolor.

4.
Usmażone krokiety odkładamy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć olej.

5.
kompot z borówek • bita śmietana
Krokiety podajemy z bitą śmietaną i borówkowym kompotem albo innymi owocami.

Smacznego!