swiatwemnie.pl

Słodka polenta

    

Zdrowe śniadanie i kolacja. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i stosunkowo niskiej zawartości cukru nadaje się również jako przekąska dla trzymających dietę.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier trzcinowy60gramów
cukier waniliowy2opakowania
cynamon mielony2łyżeczki
cytryna½sztuki
gruszka500gramów
miód4łyżki
mąka kukurydziana (polenta)300gramów
orzechy włoskie100gramów
rodzynki100gramów
sok pomarańczowy200mililitrów
sól1szczypta
woda1500mililitrów

1. 

mąka kukurydziana (polenta) 300 gramów  woda 300 mililitrów

Mąkę kukurydzianą zalewamy w misce wrzącą wodą. W ten sposób stłumimy w niej gorzki smak.

2. 

woda 1200 mililitrów  sól 1 szczypta

Zawartość miski wkładamy do zimnej wody ze szczyptą soli, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

3. 

Za około 30 minut od zagotowania, prawie ciągle mieszając, gotujemy kaszę.

4. 

gruszka 500 gramów  cytryna ½ sztuki  rodzynki 100 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i pestki, kroimy je na małe kostki i w większej misce skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki moczymy. Orzechy siekamy na drobno albo mielimy.

5. 

cukier trzcinowy 60 gramów  miód 4 łyżki  cukier waniliowy 2 opakowania  cynamon mielony 2 łyżeczki  sok pomarańczowy 200 mililitrów

Rodzynki odcedzamy, wsypujemy je do gruszek i dodajemy ugotowaną kukurydzianą kaszę. Do kaszy dodajemy cukier trzcinowy, miód, cynamon, cukier waniliowy i sok z dwóch pomarańczy.

6. 

Na koniec dodajemy orzechy.

7. 

Polentę wylewamy na wielką blachę, którą sobie wcześniej polewamy zimną wodą.

8. 

Po zupełnym ostudzeniu kroimy i serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się