Jabłkowe ciasto z tostowego chleba

przepis,fotoprzepis,chleb tostowy,jabłka,jabłka,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
chleb tostowy | 720 1945 | gramów kcal | |
cukier puder | 12 466 | łyżek kcal | |
jabłka | 600 366 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 400 256 | mililitrów kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 510 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis

2.
chleb tostowy 720 gramów • cukier puder 2 łyżki
Do brytfanny wkładamy 8 szt tostowego chleba i posypujemy cukrem.

3.
jabłka 300 gramów
Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Równomiernie je rozkładamy na pierwszą warstwę chleba. Przykrywamy drugą warstwą chleba.

4.
twaróg wiejski z grudkami 500 gramów • cukier puder 4 łyżki • rodzynki 100 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem i umytymi rodzynkami.

5.
Twaróg rozkładamy na drugą warstwę chleba.

6.
cukier puder 2 łyżki • jabłka 300 gramów
Przykrywamy trzecią warstwą chleba, posypujemy cukrem i ponownie rozkładamy obrane, na grubo starte jabłka. Przykrywamy czwartą warstwą chleba.

7.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • cukier puder 2 łyżki • żółtko jajka 4 sztuki
W mleku mieszamy cukier i żółtka.

8.
Zawartość brytfanny zalewamy zalewą. Brytfannę przykrywamy.

9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 200 °C.

10.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 2 łyżki
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do niej cukier.

11.
Pianę rozsmarowujemy na upieczone ciasto.

12.
10 minut zapiekamy.

Smacznego!