swiatwemnie.pl

Śledziowa sałatka z warzywami

     

Słony rybny przysmak na dni świąteczne, według smaku i na dni powszednie.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Cebula150gramów
Cukier kryształ30gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Kapusta biała200gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)150G
Liść laurowy4sztuki
Marchew150gramów
Musztarda stołowa1čl
Ocet50mililitrów
Oliwa1łyżka
Papryka czerwona250gramów
Seler100gramów
Woda500mililitrów
Śledź w oleju - filety300gramów

1. 

cebula 150 g  marchew 150 g  seler 100 g  kapusta biała 200 g

Cebulę, marchewkę obieramy. Cebulę kroimy na cienkie pół kółeczka i rozdzielamy. Marchewkę myjemy, kroimy na cienkie kółeczka. Selera też myjemy, na grubo trzemy. Kapustę kroimy na cienkie paseczki.

2. 

woda 500 ml  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki  cukier kryształ 30 g  ocet 50 ml

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pieprz, liść laurowy, cukier i ocet. Nie solimy!

3. 

Wkładamy warzywa, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pod pokrywką gotujemy 12-15 minut. Warzywa nie mogą się zupełnie rozgotować.

4. 

Ugotowane warzywa odcedzamy, ale odstawiamy sobie około 50-100 ml wywaru. Warzywa odstawiamy do ostudzenia.

5. 

papryka czerwona 250 g

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na cienko. Wkładamy do miski.

6. 

śledź w oleju - filety 300 g

Śledzie wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i kroimy na mniejsze kawałki.

7. 

Śledzie dodajemy razem z ostudzonymi warzywami do papryki.

8. 

oliwa 1 łyżka

Wlewamy olej i około 50 ml wywaru z warzyw. Mieszamy.

9. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 G  musztarda stołowa 1 čl

Dodajemy śmietanę i troszkę musztardy, aby sałatkę połączyć. Mieszamy. Według potrzeby możemy jeszcze dolać troszkę wywaru z warzyw.

10. 

Sałatkę odkładamy do lodówki i zostawiamy ją na co najmniej 24 godziny.

11. 

Serwujemy w głębokiej misce, stosownie do okazji lub ilości gości.

12. 

Ewentualnie jako pojedyncze porcje ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się