Śledziowa sałatka z warzywami

Słony rybny przysmak na dni świąteczne, według smaku i na dni powszednie.
przepis,fotoprzepis,śledź w oleju - filety,Sałatki rybne,Bezglutenowe
Sałatki rybne
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 30 121 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kapusta biała | 200 58 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 150 240 | kcal | |
liść laurowy | 4 ?? | sztuki kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
musztarda stołowa | 1 7 | kcal | |
ocet | 50 21 | mililitrów kcal | |
oliwa | 1 132 | łyżka kcal | |
papryka czerwona | 250 73 | gramów kcal | |
seler | 100 50 | gramów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
śledź w oleju - filety | 300 720 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • marchew 150 gramów • seler 100 gramów • kapusta biała 200 gramów
Cebulę, marchewkę obieramy. Cebulę kroimy na cienkie pół kółeczka i rozdzielamy. Marchewkę myjemy, kroimy na cienkie kółeczka. Selera też myjemy, na grubo trzemy. Kapustę kroimy na cienkie paseczki.

2.
woda 500 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 4 sztuki • cukier kryształ 30 gramów • ocet 50 mililitrów
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pieprz, liść laurowy, cukier i ocet. Nie solimy!

3.
Wkładamy warzywa, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pod pokrywką gotujemy 12-15 minut. Warzywa nie mogą się zupełnie rozgotować.

4.
Ugotowane warzywa odcedzamy, ale odstawiamy sobie około 50-100 ml wywaru. Warzywa odstawiamy do ostudzenia.


6.
śledź w oleju - filety 300 gramów
Śledzie wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i kroimy na mniejsze kawałki.

7.
Śledzie dodajemy razem z ostudzonymi warzywami do papryki.


9.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 G • musztarda stołowa 1 čl
Dodajemy śmietanę i troszkę musztardy, aby sałatkę połączyć. Mieszamy. Według potrzeby możemy jeszcze dolać troszkę wywaru z warzyw.

10.
Sałatkę odkładamy do lodówki i zostawiamy ją na co najmniej 24 godziny.

11.
Serwujemy w głębokiej misce, stosownie do okazji lub ilości gości.

12.
Ewentualnie jako pojedyncze porcje ze świeżym pieczywem.

Smacznego!