Ptasie mleczko

Smaczny gęsty smakołyk.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,żółtko jajka,Desery w pucharkach,Bezglutenowe
Desery w pucharkach
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 60 217 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 960 | litry kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
skrobia kukurydziana | 60 217 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1. Przygotowanie piany z białek
mleko półtłuste 1,5% 2 litry • białko jajka 6 sztuk • cukier waniliowy 60 gramów • cukier puder
Mleko z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy trochę cukru pudru i ubijamy na gęsto.

2. Gotowanie piankowych klusek
Do lekko gotującego się mleka wkładamy łyżeczką kluski z piany. Chwilę gotujemy.

3.
Kluski wyciągamy, najlepiej chochelką z otworkami przez które przecieknie z powrotem do garnka chwycone mleko, ewentualnie większym sitkiem.

4.
Piankowe kluski wkładamy do głębokiej miski.

5. Przygotowanie mlecznego kremowego płynu
cukier kryształ 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • skrobia kukurydziana 60 gramów • żółtko jajka 6 sztuk
Do mleka w garnku dodajemy cukier. W zimnym mleku wymieszamy żółtka i skrobię kukurydzianą. Dolewamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy do lekkiego zgęstnienia.

6.
Ugotowanym mlecznym kremem zalewamy piankowe kluski, mieszamy i odstawiamy do wychłodnięcia.

Smacznego!