swiatwemnie.pl

Ptasie mleczko

     

Smaczny gęsty smakołyk.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie piany z białek

mleko półtłuste 1,5% 2 litry  białko jajka 6 sztuk  cukier waniliowy 60 g  cukier puder

Mleko z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy trochę cukru pudru i ubijamy na gęsto.

Przygotowanie piany z białek

2. Gotowanie piankowych klusek

Do lekko gotującego się mleka wkładamy łyżeczką kluski z piany. Chwilę gotujemy.

Gotowanie piankowych klusek

3. 

Kluski wyciągamy, najlepiej chochelką z otworkami przez które przecieknie z powrotem do garnka chwycone mleko, ewentualnie większym sitkiem.

4. 

Piankowe kluski wkładamy do głębokiej miski.

5. Przygotowanie mlecznego kremowego płynu

cukier kryształ 100 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  skrobia kukurydziana 60 g  żółtko jajka 6 sztuk

Do mleka w garnku dodajemy cukier. W zimnym mleku wymieszamy żółtka i skrobię kukurydzianą. Dolewamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy do lekkiego zgęstnienia.

Przygotowanie mlecznego kremowego płynu

6. 

Ugotowanym mlecznym kremem zalewamy piankowe kluski, mieszamy i odstawiamy do wychłodnięcia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się