Fałszywe szuchajdy
![Fałszywe szuchajdy](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001119/img_pl_4x3/falszywe-szuchajdy_00180.jpg)
Szuchajdy czyli małe co nieco które się z uwielbieniem przygotowywało w 70.-80. latach minionego wieku w Czechosłowacji. Na ich przygotowanie pilnie potrzebujecie tradycyjny kakaowy budyń w pudełku :) i puste plastikowe opakowania po jajkach.
przepis,fotoprzepis,kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe Boże Narodzenie Bez pieczenia Bezglutenowe Ciasteczka bez pieczenia Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier kryształ | 200 | gramów | |
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
rodzynki | 40 | gramów | |
rum | 3 | łyżki |
Przepis
1.
rodzynki 40 gramów • rum 3 łyżki • orzechy włoskie 60 gramów
Dwa puste plastikowe opakowania po jajkach dobrze myjemy i osuszamy. Rodzynki myjemy i zalewamy rumem. Orzechy siekamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9312.jpg)
2.
masło 250 gramów • cukier kryształ 200 gramów
Szuchajdy gotujemy w wodnej kąpieli. Najpierw roztapiamy masło i dodajemy cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9309.jpg)
3.
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową 250 gramów
Wsypujemy całą zawartość pudełeczka z kakaowym budyniem. Gotujemy 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9316.jpg)
4.
Odstawiamy z ognia, dodajemy rodzynki razem z rumem i orzechy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9318.jpg)
5.
Mieszamy do zwartości całej masy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9319.jpg)
6.
Ciepłą masę wkładamy do otworów w opakowaniach po jajkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9321.jpg)
7.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny do stężenia, potem szuchajdy przewracamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9365.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9368.jpg)
9.
Gdy czekolada stężeje układamy je w papierowych koszyczkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9375.jpg)
10.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. W wymienionym przepisie robiliśmy większe szuachajdy które powstały poprzez wypełnienie całej formy. Ich wielkość, a tym samym ilość sztuk możemy skorygować ilością masy umieszczonej w opakowaniach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001119/small/IMG_9381.jpg)
Smacznego!