Fałszywe szuchajdy
Szuchajdy czyli małe co nieco które się z uwielbieniem przygotowywało w 70.-80. latach minionego wieku w Czechosłowacji. Na ich przygotowanie pilnie potrzebujecie tradycyjny kakaowy budyń w pudełku :) i puste plastikowe opakowania po jajkach.
przepis,fotoprzepis,kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe Boże Narodzenie Bez pieczenia Bezglutenowe Bożonarodzeniowe ciasteczka Ciasteczka bez pieczenia Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier kryształ | 200 | gramów | |
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
rodzynki | 40 | gramów | |
rum | 3 | łyżki |
Przepis
1.
rodzynki 40 gramów • rum 3 łyżki • orzechy włoskie 60 gramów
Dwa puste plastikowe opakowania po jajkach dobrze myjemy i osuszamy. Rodzynki myjemy i zalewamy rumem. Orzechy siekamy.

2.
masło 250 gramów • cukier kryształ 200 gramów
Szuchajdy gotujemy w wodnej kąpieli. Najpierw roztapiamy masło i dodajemy cukier.

3.
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową 250 gramów
Wsypujemy całą zawartość pudełeczka z kakaowym budyniem. Gotujemy 10 minut.

4.
Odstawiamy z ognia, dodajemy rodzynki razem z rumem i orzechy.

5.
Mieszamy do zwartości całej masy.

6.
Ciepłą masę wkładamy do otworów w opakowaniach po jajkach.

7.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny do stężenia, potem szuchajdy przewracamy.


9.
Gdy czekolada stężeje układamy je w papierowych koszyczkach.

10.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. W wymienionym przepisie robiliśmy większe szuachajdy które powstały poprzez wypełnienie całej formy. Ich wielkość, a tym samym ilość sztuk możemy skorygować ilością masy umieszczonej w opakowaniach.

Smacznego!