swiatwemnie.pl

Rolada twarogowo - borówkowa

Wyśmienita rolada z ciasta biszkoptowego nadziewana świeżym twarogowym kremem i borówkami.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ6łyżek
Cukier puder150gramów
Cukier waniliowy1opakowanie
Jajka kurze6sztuk
Kompot z borówek180mililitrów
Masło200gramów
Miękki twaróg250gramów
Mąka chlebowa pszenna t7506łyżek
Proszek do pieczenia½opakowania

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek

Ubijamy żółtka z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę i ostrożnie łączymy ją z żółtkami.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy.

3. 

Ciasto rozcieramy po natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut.

4. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

5. Przygotowanie kremu

miękki twaróg 250 g  masło 200 g  cukier puder 150 g  cukier waniliowy 1 opakowanie

Twaróg, miękkie masło i cukier mieszamy ze sobą na gładką konsystencję.

Przygotowanie kremu

6. 

kompot z borówek 180 ml

Krem rozdzielamy do dwóch misek. 1/3 kremu odkładamy, aby potem pokryć nim wierzch rolady. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy borówki.

7. 

Wystudzony korpus rozwijamy i napełniamy kremem borówkowym, potem znów zwijamy w roladę. Wierzch rolady smarujemy białym kremem, który wcześniej odłożyliśmy. Ozdabiamy borówkami. Roladę odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się