PRZEPISY

Porzeczkowa rolada

Porzeczkowa rolada

Wesoła rolada z twarogowo-owocowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,porzeczka czarna,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier puder220gramów
masło125gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
niebieski barwnik spożywczy w żelu-
porzeczka czarna150gramów
proszek do pieczenia1opakowanie
twaróg mielony250gramów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Ciasto

białko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 gramów

Z białek ubijamy gęstą masę. Dodajemy do niej cukier.

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

3. 

niebieski barwnik spożywczy w żelu

Cztery łyżki ciasta odkładamy i dodajemy do niego barwnik spożywczy. Barwnik dodajemy "zygzakiem" = wykałaczkę moczymy w barwniku i mieszamy barwnik w cieście. Procedurę powtarzamy zawsze z czystą wykałaczką a barwnik w ten sposób dodajemy w zależności od żądanej intensywności zabarwienia końcowego.

4. 

Kolorowe ciasto napełniamy do strzykawki na ozdabianie i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kropki na jedną trzecią lub połowę blachy.

5. 

Na kropki delikatnie wylewamy jasne ciasto i na resztę blachy.

6. 

Ostrożnie, abyśmy nie poruszyli kropek, ciasto rozcieramy.

7. 

Pieczemy 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

8. 

Upieczone ciasto zawijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia.

9. Twarogowe nadzienie

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów  twaróg mielony 250 gramów

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy delikatny twaróg.

10. 

Nadzienie smarujemy na rozwinięty ostudzony płat ciasta (nakrapiane wzory mają być na spodzie płatu). Trzy łyżki nadzienia napełniamy do cukierniczej strzykawki na ozdabianie.

11. 

porzeczka czarna 150 gramów

Na twaróg równomiernie rozsypujemy czarną porzeczkę, albo inne drobne owoce.

12. 

Roladę zawijamy. Zawijać zaczynamy na stronie gdzie nie ma nakrapianych wzorów, tak podczas zawijania pojawią się na wierzchu rolady.

13. 

Roladę ozdabiamy nadzieniem ze strzykawki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się