PRZEPISY

Porzeczkowa rolada

Porzeczkowa rolada

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Wesoła rolada z twarogowo-owocowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,porzeczka czarna,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

cukier puder

220

854

gramów

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

niebieski barwnik spożywczy w żelu

0

??

kcal

porzeczka czarna

150

54

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

??

opakowanie

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

żółtko jajka

6

342

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Ciasto

białko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 gramów

Z białek ubijamy gęstą masę. Dodajemy do niej cukier.

Z białek ubijamy gęstą masę. Dodajemy do niej...

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia....

3. 

niebieski barwnik spożywczy w żelu

Cztery łyżki ciasta odkładamy i dodajemy do niego barwnik spożywczy. Barwnik dodajemy "zygzakiem" = wykałaczkę moczymy w barwniku i mieszamy barwnik w cieście. Procedurę powtarzamy zawsze z czystą wykałaczką a barwnik w ten sposób dodajemy w zależności od żądanej intensywności zabarwienia końcowego.

Cztery łyżki ciasta odkładamy i dodajemy do...

4. 

Kolorowe ciasto napełniamy do strzykawki na ozdabianie i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kropki na jedną trzecią lub połowę blachy.

Kolorowe ciasto napełniamy do strzykawki na...

5. 

Na kropki delikatnie wylewamy jasne ciasto i na resztę blachy.

Na kropki delikatnie wylewamy jasne ciasto i na...

6. 

Ostrożnie, abyśmy nie poruszyli kropek, ciasto rozcieramy.

Ostrożnie, abyśmy nie poruszyli kropek, ciasto...

7. 

Pieczemy 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Pieczemy 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku....

8. 

Upieczone ciasto zawijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia.

Upieczone ciasto zawijamy w mokrą ściereczkę i...

9. Twarogowe nadzienie

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów  twaróg mielony 250 gramów

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy delikatny twaróg.

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy delikatny...

10. 

Nadzienie smarujemy na rozwinięty ostudzony płat ciasta (nakrapiane wzory mają być na spodzie płatu). Trzy łyżki nadzienia napełniamy do cukierniczej strzykawki na ozdabianie.

Nadzienie smarujemy na rozwinięty ostudzony płat...

11. 

porzeczka czarna 150 gramów

Na twaróg równomiernie rozsypujemy czarną porzeczkę, albo inne drobne owoce.

Na twaróg równomiernie rozsypujemy czarną...

12. 

Roladę zawijamy. Zawijać zaczynamy na stronie gdzie nie ma nakrapianych wzorów, tak podczas zawijania pojawią się na wierzchu rolady.

Roladę zawijamy. Zawijać zaczynamy na stronie...

13. 

Roladę ozdabiamy nadzieniem ze strzykawki.

Roladę ozdabiamy nadzieniem ze strzykawki....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się