Porzeczkowa rolada

Wesoła rolada z twarogowo-owocowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,porzeczka czarna,Rolady
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
cukier puder | 220 854 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
niebieski barwnik spożywczy w żelu | 0 ?? | kcal | |
porzeczka czarna | 150 54 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | opakowanie kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1. Ciasto
białko jajka 6 sztuk • cukier puder 120 gramów
Z białek ubijamy gęstą masę. Dodajemy do niej cukier.

2.
żółtko jajka 6 sztuk • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

3.
niebieski barwnik spożywczy w żelu
Cztery łyżki ciasta odkładamy i dodajemy do niego barwnik spożywczy. Barwnik dodajemy "zygzakiem" = wykałaczkę moczymy w barwniku i mieszamy barwnik w cieście. Procedurę powtarzamy zawsze z czystą wykałaczką a barwnik w ten sposób dodajemy w zależności od żądanej intensywności zabarwienia końcowego.

4.
Kolorowe ciasto napełniamy do strzykawki na ozdabianie i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kropki na jedną trzecią lub połowę blachy.

5.
Na kropki delikatnie wylewamy jasne ciasto i na resztę blachy.

6.
Ostrożnie, abyśmy nie poruszyli kropek, ciasto rozcieramy.

7.
Pieczemy 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

8.
Upieczone ciasto zawijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia.

9. Twarogowe nadzienie
masło 125 gramów • cukier puder 100 gramów • twaróg mielony 250 gramów
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy delikatny twaróg.

10.
Nadzienie smarujemy na rozwinięty ostudzony płat ciasta (nakrapiane wzory mają być na spodzie płatu). Trzy łyżki nadzienia napełniamy do cukierniczej strzykawki na ozdabianie.

11.
porzeczka czarna 150 gramów
Na twaróg równomiernie rozsypujemy czarną porzeczkę, albo inne drobne owoce.

12.
Roladę zawijamy. Zawijać zaczynamy na stronie gdzie nie ma nakrapianych wzorów, tak podczas zawijania pojawią się na wierzchu rolady.

13.
Roladę ozdabiamy nadzieniem ze strzykawki.

Smacznego!