PRZEPISY

Bananowa rolada

Bananowa rolada

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Łatwy w przygotowaniu i mało kosztowny przepis na ulubioną roladę.

przepis,fotoprzepis,banan,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

126 g

Energia porcji

259 kcal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Rolady  

Składniki

Składniki

banan

3

257

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

2

107

łyżki

kcal

cukier kryształ

5

302

łyżek

kcal

cukier puder

5

194

łyżek

kcal

cukier waniliowy

4

145

łyżki

kcal

jajka kurze

5

440

sztuk

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

kasza manna

3

163

łyżki

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

400

192

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

6

321

łyżek

kcal

proszek do pieczenia

2

8

łyżeczki

kcal

woda

5

0

łyżek

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptowej podstawy

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 5 łyżek  woda 5 łyżek

Jajka stopniowo rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Pięć żółtek mieszamy z cukrem i wodą. Z pięciu białek ubijamy gęstą pianę.

Jajka stopniowo rozbijamy i żółtka oddzielamy...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 6 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dodajemy mąkę w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia. Delikatnie ubijając dodajemy pianę z białek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 15 minut.

Do żółtek dodajemy mąkę w której...

3. 

Ściereczkę kuchenną maczamy w zimnej wodzie, wykręcamy i rozkładamy ją na stolnicy. Na nią wykładamy upieczone ciasto razem z papierem. Ciasto zawijamy na kształt rolady, owijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do wychłodnięcia.

Ściereczkę kuchenną maczamy w zimnej wodzie,...

4. 

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier waniliowy 4 łyżki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki  kasza manna 3 łyżki

Wymienioną ilość mleka rozdzielamy na większą i mniejszą część. Większą część gotujemy z cukrem waniliowym. W mniejszej części mieszamy budyń w proszku i kaszę manną. Jak mleko zacznie kipieć,dodajemy budyniowo-manną mieszankę. Gotujemy gęstą kaszę, którą ostudzimy w wodnej kąpieli.

Wymienioną ilość mleka rozdzielamy na większą...

5. 

masło 125 gramów  cukier puder 5 łyżek  kakao proszek 2 łyżki

Masło mieszamy z cukrem i kakaem.

Masło mieszamy z cukrem i kakaem....

6. 

Wystudzoną kaszę dodajemy do masła i razem mieszamy. Podstawę biszkoptowego ciasta rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia a ciasto zostawiamy na wilgotnej ściereczce. Na całej podstawie rozcieramy nadzienie.

Wystudzoną kaszę dodajemy do masła i razem...

7. 

banan 3 sztuki

Na jednym brzegu układamy obrane banany. Biszkoptową podstawę zawijamy z nadzieniem w roladę.

Na jednym brzegu układamy obrane banany....

8. 

Roladę obracamy a nadzienie które wyciekło z otwartego brzegu równomiernie po wierzchu rozcieramy. Ozdabiamy bananowymi kółeczkami.

Roladę obracamy a nadzienie które wyciekło z...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się