swiatwemnie.pl

Bananowa rolada

     

Łatwy w przygotowaniu i mało kosztowny przepis na ulubioną roladę.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie biszkoptowej podstawy

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 5 łyżek  woda 5 łyżek

Jajka stopniowo rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Pięć żółtek mieszamy z cukrem i wodą. Z pięciu białek ubijamy gęstą pianę.

Przygotowanie biszkoptowej podstawy

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 6 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dodajemy mąkę w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia. Delikatnie ubijając dodajemy pianę z białek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 15 minut.

3. 

Ściereczkę kuchenną maczamy w zimnej wodzie, wykręcamy i rozkładamy ją na stolnicy. Na nią wykładamy upieczone ciasto razem z papierem. Ciasto zawijamy na kształt rolady, owijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do wychłodnięcia.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  cukier waniliowy 4 łyżki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki  kasza manna 3 łyżki

Wymienioną ilość mleka rozdzielamy na większą i mniejszą część. Większą część gotujemy z cukrem waniliowym. W mniejszej części mieszamy budyń w proszku i kaszę manną. Jak mleko zacznie kipieć,dodajemy budyniowo-manną mieszankę. Gotujemy gęstą kaszę, którą ostudzimy w wodnej kąpieli.

5. 

masło 125 g  cukier puder 5 łyżek  kakao proszek 2 łyżki

Masło mieszamy z cukrem i kakaem.

6. 

Wystudzoną kaszę dodajemy do masła i razem mieszamy. Podstawę biszkoptowego ciasta rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia a ciasto zostawiamy na wilgotnej ściereczce. Na całej podstawie rozcieramy nadzienie.

7. 

banan 3 sztuki

Na jednym brzegu układamy obrane banany. Biszkoptową podstawę zawijamy z nadzieniem w roladę.

8. 

Roladę obracamy a nadzienie które wyciekło z otwartego brzegu równomiernie po wierzchu rozcieramy. Ozdabiamy bananowymi kółeczkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się