Rolada z mascarpone
Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.
przepis,fotoprzepis,truskawki,cukier kryształ,kakao proszek,mascarpone,Rolady
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
czarna kawa | 50 | mililitrów | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
truskawki | 100 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • kakao proszek 1 łyżka
Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.
5.
Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...
6.
... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
9. Nadzienie
masło 60 gramów • cukier puder 60 gramów • mascarpone 250 gramów
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.
10.
Nadzieniem smarujemy korpus ...
11.
... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
12.
truskawki 100 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.
Smacznego!