swiatwemnie.pl

Rolada z mascarpone

Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 
białko jajka3sztuki
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ100gramów
cukier puder60gramów
czarna kawa50mililitrów
kakao proszek1łyżka
mascarpone250gramów
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
sok z cytryny1łyżka
truskawki100gramów
żółtko jajka3sztuki

1. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

czarna kawa 50 ml

Dodajemy ugotowaną ostudzoną kawę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  kakao proszek 1 łyżka

Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...

6. 

... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

9. Nadzienie

masło 60 g  cukier puder 60 g  mascarpone 250 g

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.

Nadzienie

10. 

Nadzieniem smarujemy korpus ...

11. 

... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

12. 

truskawki 100 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się