Rolada z mascarpone
![Rolada z mascarpone](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001249/img_pl_4x3/rolada-z-mascarpone_00180.jpg)
Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.
przepis,fotoprzepis,truskawki,cukier kryształ,kakao proszek,mascarpone,Rolady,Sezonowe przepisy
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
czarna kawa | 50 | mililitrów | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
truskawki | 100 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8680.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8682.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • kakao proszek 1 łyżka
Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8681.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8685.jpg)
5.
Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8683.jpg)
6.
... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8686.jpg)
7.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8687.jpg)
8.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
9. Nadzienie
masło 60 gramów • cukier puder 60 gramów • mascarpone 250 gramów
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8688.jpg)
10.
Nadzieniem smarujemy korpus ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8689.jpg)
11.
... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001249/small/IMG_8691.jpg)
12.
truskawki 100 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.
Smacznego!