Rolada z mascarpone

Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.
przepis,fotoprzepis,truskawki,cukier kryształ,kakao proszek,mascarpone,Rolady
Rolady
Pichcił
Ilość porcji
14
Masa porcji
68 g
Energia porcji
196 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
czarna kawa | 50 2 | mililitrów kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
truskawki | 100 43 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis


3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • kakao proszek 1 łyżka
Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.


5.
Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...

6.
... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
9. Nadzienie
masło 60 gramów • cukier puder 60 gramów • mascarpone 250 gramów
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.

10.
Nadzieniem smarujemy korpus ...

11.
... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

12.
truskawki 100 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.
Smacznego!