PRZEPISY

Rolada z mascarpone

Rolada z mascarpone

Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.

przepis,fotoprzepis,truskawki,cukier kryształ,kakao proszek,mascarpone,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ100gramów
cukier puder60gramów
czarna kawa50mililitrów
kakao proszek1łyżka
mascarpone250gramów
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
sok z cytryny1łyżka
truskawki100gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

czarna kawa 50 mililitrów

Dodajemy ugotowaną ostudzoną kawę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  kakao proszek 1 łyżka

Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...

6. 

... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

9. Nadzienie

masło 60 gramów  cukier puder 60 gramów  mascarpone 250 gramów

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.

10. 

Nadzieniem smarujemy korpus ...

11. 

... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

12. 

truskawki 100 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie