swiatwemnie.pl

Rolada z mascarpone

     

Delikatna rolada z kremem mascarpone i kakaowo-kawowym korpusem.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Białko jajka3sztuki
Cukier kryształ1łyżeczka
Cukier kryształ100gramów
Cukier puder60gramów
Czarna kawa50mililitrów
Kakao proszek1łyżka
Mascarpone250gramów
Masło60gramów
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Sok z cytryny1łyżka
Truskawki100gramów
Żółtko jajka3sztuki

1. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

czarna kawa 50 ml

Dodajemy ugotowaną ostudzoną kawę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  kakao proszek 1 łyżka

Dosypujemy mąkę i dolewamy mleko z rozmieszanym kakaem. Masę na gładko mieszamy.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

Pianę delikatnie dodajemy do ciasta ...

6. 

... i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

9. Nadzienie

masło 60 g  cukier puder 60 g  mascarpone 250 g

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy mascarpone.

Nadzienie

10. 

Nadzieniem smarujemy korpus ...

11. 

... i zawijamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

12. 

truskawki 100 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

Truskawki rozkrawamy na osiem mniejszych części. Podgrzewamy 5 min. z cukrem i sokiem z cytryny na patelni. Roladę kroimy i serwujemy z truskawkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się