PRZEPISY

Wielkanocna rolada

Wielkanocna rolada

Słodka mascarpone rolada z bananami i z ciasta pełnego zajączków.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,Rolady,Wielkanoc

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Rolady  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier kryształ80gramów
cukier puder60gramów
kakao proszek1łyżka
mascarpone300gramów
masło80gramów
mąka luksusowa (00 extra)100gramów
różne owoce-
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

Wzory zajączków rysujemy sobie na papierze do pieczenia. Możemy również użyć foremki w kształcie zajączka. Papier kładziemy na blachę.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa (00 extra) 100 gramów

Do żółtek dodajemy mąkę i ubitą pianę z białek.

5. 

Delikatnie mieszamy.

6. 

kakao proszek 1 łyżka

Do mniejszej miski odkładamy 3 łyżki ciasta. Dodajemy kakao. Dobrze mieszamy.

7. 

Kakaowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na narysowane wzory.

8. 

W ten sposób przygotowane wzory zapiekamy przez 2 minuty w temperaturze 180° C. Resztę ciasta równomiernie wylewamy na podpieczone wzory.

9. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Ciasto zaraz po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę.

11. 

masło 80 gramów  cukier puder 60 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

12. 

mascarpone 300 gramów

Dodajemy mascarpone. Ubijamy na delikatny krem.

13. 

Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.

14. 

różne owoce

Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, nadziewamy owocami (truskawki, banan itp.) i ponownie zawijamy.

15. 

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie