Wielkanocna rolada

Słodka mascarpone rolada z bananami i z ciasta pełnego zajączków.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,Rolady,Wielkanoc
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
mascarpone | 300 1161 | gramów kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
mąka luksusowa (00 extra) | 100 348 | gramów kcal | |
różne owoce | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
Wzory zajączków rysujemy sobie na papierze do pieczenia. Możemy również użyć foremki w kształcie zajączka. Papier kładziemy na blachę.




5.
Delikatnie mieszamy.

6.
kakao proszek 1 łyżka
Do mniejszej miski odkładamy 3 łyżki ciasta. Dodajemy kakao. Dobrze mieszamy.

7.
Kakaowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na narysowane wzory.

8.
W ten sposób przygotowane wzory zapiekamy przez 2 minuty w temperaturze 180° C. Resztę ciasta równomiernie wylewamy na podpieczone wzory.

9.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
Ciasto zaraz po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę.

11.
masło 80 gramów • cukier puder 60 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.


13.
Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.

14.
Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, nadziewamy owocami (truskawki, banan itp.) i ponownie zawijamy.

15.
Smacznego!