Wielkanocna rolada
![Wielkanocna rolada](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002121/img_pl_4x3/wielkanocna-rolada_00180.jpg)
Słodka mascarpone rolada z bananami i z ciasta pełnego zajączków.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,Rolady,Wielkanoc
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mascarpone | 300 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 100 | gramów | |
różne owoce | - | ||
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
Wzory zajączków rysujemy sobie na papierze do pieczenia. Możemy również użyć foremki w kształcie zajączka. Papier kładziemy na blachę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1618.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1614.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1615.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1622.jpg)
5.
Delikatnie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1625.jpg)
6.
kakao proszek 1 łyżka
Do mniejszej miski odkładamy 3 łyżki ciasta. Dodajemy kakao. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1626.jpg)
7.
Kakaowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na narysowane wzory.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1630.jpg)
8.
W ten sposób przygotowane wzory zapiekamy przez 2 minuty w temperaturze 180° C. Resztę ciasta równomiernie wylewamy na podpieczone wzory.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1636.jpg)
9.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1638.jpg)
10.
Ciasto zaraz po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1642.jpg)
11.
masło 80 gramów • cukier puder 60 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1643.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1646.jpg)
13.
Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1647.jpg)
14.
Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, nadziewamy owocami (truskawki, banan itp.) i ponownie zawijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002121/small/IMG_1654.jpg)
15.
Smacznego!