swiatwemnie.pl

Wielkanocna rolada

Wielkanocna rolada

    

Słodka mascarpone rolada z bananami i z ciasta pełnego zajączków.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:  Rolady  Wielkanoc  

 

1. 

Wzory zajączków rysujemy sobie na papierze do pieczenia. Możemy również użyć foremki w kształcie zajączka. Papier kładziemy na blachę.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa (00 extra) 100 gramów

Do żółtek dodajemy mąkę i ubitą pianę z białek.

5. 

Delikatnie mieszamy.

6. 

kakao proszek 1 łyżka

Do mniejszej miski odkładamy 3 łyżki ciasta. Dodajemy kakao. Dobrze mieszamy.

7. 

Kakaowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na narysowane wzory.

8. 

W ten sposób przygotowane wzory zapiekamy przez 2 minuty w temperaturze 180° C. Resztę ciasta równomiernie wylewamy na podpieczone wzory.

9. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Ciasto zaraz po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę.

11. 

masło 80 gramów  cukier puder 60 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

12. 

mascarpone 300 gramów

Dodajemy mascarpone. Ubijamy na delikatny krem.

13. 

Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.

14. 

różne owoce

Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, nadziewamy owocami (truskawki, banan itp.) i ponownie zawijamy.

15. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się