Waniliowe rogaliki
Sprawdzony przepis na tradycyjne bożonarodzeniowe rogaliki z kruchego orzechowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,mielone orzechy włoskie,cukier puder,cukier puder,cukier waniliowy,cukier waniliowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
cukier waniliowy | - | ||
masło | 200 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 200 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier puder 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka
Ze wszystkich składników ugniatamy ciasto.
2.
Z ciasta formujemy wałeczek, który kroimy na około 100 równych kawałeczków.
3.
Z nakrojonych kawałków ciasta formujemy rogaliki. Pieczemy na natłuszczonej blasze przez 10 - 12 minut w temperaturze 180°C.
4.
cukier waniliowy • cukier puder
Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w mieszance cukru waniliowego i cukru pudru.
Smacznego!