swiatwemnie.pl

Dyniowa zupa z soczewicą

     

Dyniowa zupa z kawałkami śliwek i ulubioną soczewicą, która nam zrównoważy delikatny słodki smak tego ciepłego przysmaku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Dynia hokkaido1200gramów
Kminek½łyżeczki
Liść laurowy3sztuki
Mleko tłuste 3,5%400mililitrów
Ocet1łyżeczka
Olej rzepakowy30mililitrów
Soczewica sterylizowana300gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Woda500mililitrów
Śliwki suszone5sztuk

1. 

dynia hokkaido 1200 g

Dynię obieramy i kroimy na kostki.

2. 

cebula 150 g  olej rzepakowy 30 ml  śliwki suszone 5 sztuk  liść laurowy 3 sztuki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy śliwki i liście laurowe. Chwilę smażymy, wyciągamy liście laurowe, ...

3. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

... dodajemy pieprz i kminek. Mieszamy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Do garnka wkładamy dynię, solimy, ...

5. 

woda 500 ml

... zalewamy wodą i 15 minut od zagotowania gotujemy.

6. 

Zawartość garnka miksujemy ...

7. 

mleko tłuste 3,5% 400 ml

... i rozrzedzamy mlekiem. Zagotowujemy.

8. 

soczewica sterylizowana 300 g  sól  ocet 1 łyżeczka

Dodajemy odcedzoną soczewicę. Mieszamy, dosalamy i doprawiamy odrobiną octu albo sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się