swiatwemnie.pl

Dyniowa zupa z soczewicą

     

Dyniowa zupa z kawałkami śliwek i ulubioną soczewicą, która nam zrównoważy delikatny słodki smak tego ciepłego przysmaku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
dynia hokkaido1200gramów
kminek½łyżeczki
liść laurowy3sztuki
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
ocet1łyżeczka
olej rzepakowy30mililitrów
soczewica sterylizowana300gramów
sól1łyżeczka
sól0
woda500mililitrów
śliwki suszone5sztuk

1. 

dynia hokkaido 1200 gramów

Dynię obieramy i kroimy na kostki.

2. 

cebula 150 gramów  olej rzepakowy 30 mililitrów  śliwki suszone 5 sztuk  liść laurowy 3 sztuki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy śliwki i liście laurowe. Chwilę smażymy, wyciągamy liście laurowe, ...

3. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

... dodajemy pieprz i kminek. Mieszamy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Do garnka wkładamy dynię, solimy, ...

5. 

woda 500 mililitrów

... zalewamy wodą i 15 minut od zagotowania gotujemy.

6. 

Zawartość garnka miksujemy ...

7. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów

... i rozrzedzamy mlekiem. Zagotowujemy.

8. 

soczewica sterylizowana 300 gramów  sól  ocet 1 łyżeczka

Dodajemy odcedzoną soczewicę. Mieszamy, dosalamy i doprawiamy odrobiną octu albo sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się