swiatwemnie.pl

Kruchy twarogowy ślimak

     

Znakomite twarogowe ciasto z francuskiego ciasta z dużą ilością nadzienia.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

rodzynki 60 g

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

2. 

twaróg granulowany 250 g  twaróg mielony 125 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 100 g

Do miski wkładamy obydwa rodzaje twarogu, dodajemy odcedzone rodzynki, jajko i cukier. Mieszamy.

3. 

masło

Formę (średnica 28 cm) do pieczenia smarujemy masłem.

4. 

jajka kurze 1 sztuka

Jajko roztrzepujemy.

5. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy i wzdłuż przekrawamy na trzy paski.

6. 

Na środek każdego paska rozdzielamy nadzienie, brzegi smarujemy jajkiem.

7. 

Pierwszy pas łączymy i układamy na kształt ślimaka w formie. Układamy łączniem na spód, jeśli wam nadzienie gdzieniegdzie wycieka, nie szkodzi, podczas pieczenia wszystko się połączy.

8. 

Za pierwszym pasem kładziemy drugi i trzeci pas na kształt ślimaka.

9. 

ziarna sezamu

Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy nasionkami sezamu.

10. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się