swiatwemnie.pl

Szczodrak

     

Tradycyjny bożonarodzeniowy drożdżowy kołacz, bogato nadziewany ulubionym makowym, orzechowym, dżemowym i twarogowym nadzieniem.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml  świeże drożdże 20 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml  masło 80 g

W mleku rozpuszczamy masło.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  sól 1 szczypta  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i żółtko.

4. 

Wlewamy rozczyn i mleko z masłem.

5. 

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy...

6. 

...i odstawiamy do wyrośnięcia.

7. 

dżem śliwkowy 180 g  rum 4 łyżki  woda 2 łyżki

Dżem mieszamy z rumem i według potrzeby z odrobiną wody.

8. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml  cukier kryształ 60 g  mielone orzechy włoskie 250 g

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, zalewamy orzechy i mieszamy.

9. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml  cukier kryształ 80 g  mak mielony 200 g

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, zalewamy mak i mieszamy. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste wlewamy jeszcze troszkę mleka.

10. 

twaróg granulowany 300 g  jajka kurze 1 sztuka  białko jajka 1 sztuka  cukier puder 60 g  rodzynki 50 g  kasza manna 1 łyżka

Twaróg mieszamy z jajkiem, białkiem jajka, cukrem, rodzynkami i odrobiną kaszy manny.

11. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na 4 części. Każdą część stopniowo rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt troszkę większy niż forma. Za pomocą formy wykrawamy okrąg. Ciasto wkładamy do formy.

12. 

Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy makowe nadzienie.

13. 

Kładziemy drugie ciasto i rozsmarowujemy drugie nadzienie. Kładziemy trzecie ciasto i rozsmarowujemy na nie dżemowe nadzienie.

14. 

Kładziemy ostatnie ciasto i rozsmarowujemy twarogowe nadzienie.

15. 

Z reszty ciasta wytwarzamy cienkie wałeczki...

16. 

rodzynki  jajka kurze 1 sztuka

...i układamy je na kształt kratki na kołaczu. Do wytworzonych otworów wkładamy rodzynki. Kołacz odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

17. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 160-165°C, przykrywamy folią aluminiową i 20 minut dopiekamy w temperaturze 170-180°C

18. 

Kołacz odstawiamy do dokładnego ostudzenia. Wkładamy do lodówki i kroimy aż po 24 godzinach, gdy nadzienia opadną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się