Szczodrak
Tradycyjny bożonarodzeniowy drożdżowy kołacz, bogato nadziewany ulubionym makowym, orzechowym, dżemowym i twarogowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,mielone orzechy włoskie,mak mielony,twaróg granulowany,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
dżem śliwkowy | 180 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kasza manna | 1 | łyżka | |
mak mielony | 200 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 600 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
rodzynki | 50 | gramów | |
rodzynki | - | ||
rum | 4 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg granulowany | 300 | gramów | |
woda | 2 | łyżki | |
świeże drożdże | 20 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • sól 1 szczypta • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i żółtko.

4.
Wlewamy rozczyn i mleko z masłem.

5.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy...

6.
...i odstawiamy do wyrośnięcia.

7.
dżem śliwkowy 180 gramów • rum 4 łyżki • woda 2 łyżki
Dżem mieszamy z rumem i według potrzeby z odrobiną wody.

8.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • mielone orzechy włoskie 250 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, zalewamy orzechy i mieszamy.

9.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • mak mielony 200 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, zalewamy mak i mieszamy. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste wlewamy jeszcze troszkę mleka.

10.
twaróg granulowany 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • białko jajka 1 sztuka • cukier puder 60 gramów • rodzynki 50 gramów • kasza manna 1 łyżka
Twaróg mieszamy z jajkiem, białkiem jajka, cukrem, rodzynkami i odrobiną kaszy manny.

11.
Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na 4 części. Każdą część stopniowo rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt troszkę większy niż forma. Za pomocą formy wykrawamy okrąg. Ciasto wkładamy do formy.

12.
Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy makowe nadzienie.

13.
Kładziemy drugie ciasto i rozsmarowujemy drugie nadzienie. Kładziemy trzecie ciasto i rozsmarowujemy na nie dżemowe nadzienie.

14.
Kładziemy ostatnie ciasto i rozsmarowujemy twarogowe nadzienie.

15.
Z reszty ciasta wytwarzamy cienkie wałeczki...

16.
rodzynki • jajka kurze 1 sztuka
...i układamy je na kształt kratki na kołaczu. Do wytworzonych otworów wkładamy rodzynki. Kołacz odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

17.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160-165°C, przykrywamy folią aluminiową i 20 minut dopiekamy w temperaturze 170-180°C

18.
Kołacz odstawiamy do dokładnego ostudzenia. Wkładamy do lodówki i kroimy aż po 24 godzinach, gdy nadzienia opadną.

Smacznego!