swiatwemnie.pl

Kokosowa rolada

     

Tradycyjny i klasyczny wyrób cukierniczy.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 60 g  olej słonecznikowy 4 łyżki  woda 4 łyżki

Żółtka ubijamy do piany z cukrem, dodajemy olej, wodę i przygotowaną mąkę.

4. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

5. 

Ciasto wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na blasze (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

Korpus zawijamy w roladę ...

8. 

... i zawijamy w mokrą kuchenną ściereczkę. Odstawiamy do ostudzenia.

9. 

mleko tłuste 3,5% 380 ml  cukier kryształ 20 g  budyń waniliowy w proszku 37 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Ostudzamy go, ciągle mieszając, w chłodnej zimnej kąpieli.

10. 

masło 200 g  cukier puder 60 g  wiórki kokosowe 4 łyżki  rum 1 łyżka

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy budyń, kokos i rum. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo do ostudzenia w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas rolowania nie wyciekał na zewnątrz.

11. 

Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.

12. 

dżem malinowy 3 łyżki

Korpus smarujemy dżemem i nanosimy nadzienie. Część nadzienia odkładamy na końcowe posmarowanie rolady.

13. 

wiórki kokosowe

Nadzienie rozsmarowujemy i roladę zawijamy. Po wierzchu smarujemy ją resztą nadzienia i posypujemy kokosem.

14. 

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-4 godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się