PRZEPISY

Kokosowa rolada

Kokosowa rolada

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Tradycyjny i klasyczny wyrób cukierniczy.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Rolady  

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

37

132

gramów

kcal

cukier kryształ

80

322

gramów

kcal

cukier puder

60

233

gramów

kcal

dżem malinowy

3

106

łyżki

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

380

244

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

olej słonecznikowy

4

540

łyżki

kcal

rum

1

36

łyżka

kcal

soda oczyszczona

½

0

łyżeczki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

wiórki kokosowe

0

??

kcal

wiórki kokosowe

4

416

łyżki

kcal

woda

4

0

łyżki

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną....

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 60 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki  woda 4 łyżki

Żółtka ubijamy do piany z cukrem, dodajemy olej, wodę i przygotowaną mąkę.

Żółtka ubijamy do piany z cukrem, dodajemy...

4. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

5. 

Ciasto wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na blasze (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na...

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C....

7. 

Korpus zawijamy w roladę ...

Korpus zawijamy w roladę ......

8. 

... i zawijamy w mokrą kuchenną ściereczkę. Odstawiamy do ostudzenia.

... i zawijamy w mokrą kuchenną ściereczkę....

9. 

mleko tłuste 3,5% 380 mililitrów  cukier kryształ 20 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Ostudzamy go, ciągle mieszając, w chłodnej zimnej kąpieli.

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy...

10. 

masło 200 gramów  cukier puder 60 gramów  wiórki kokosowe 4 łyżki  rum 1 łyżka

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy budyń, kokos i rum. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo do ostudzenia w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas rolowania nie wyciekał na zewnątrz.

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy budyń, kokos i...

11. 

Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.

Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją...

12. 

dżem malinowy 3 łyżki

Korpus smarujemy dżemem i nanosimy nadzienie. Część nadzienia odkładamy na końcowe posmarowanie rolady.

Korpus smarujemy dżemem i nanosimy nadzienie....

13. 

wiórki kokosowe

Nadzienie rozsmarowujemy i roladę zawijamy. Po wierzchu smarujemy ją resztą nadzienia i posypujemy kokosem.

Nadzienie rozsmarowujemy i roladę zawijamy. Po...

14. 

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-4 godziny.

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-4...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się