Kokosowa rolada

Tradycyjny i klasyczny wyrób cukierniczy.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 37 132 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
dżem malinowy | 3 106 | łyżki kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 380 244 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 4 540 | łyżki kcal | |
rum | 1 36 | łyżka kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
wiórki kokosowe | 0 ?? | kcal | |
wiórki kokosowe | 4 416 | łyżki kcal | |
woda | 4 0 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.

3.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 60 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • woda 4 łyżki
Żółtka ubijamy do piany z cukrem, dodajemy olej, wodę i przygotowaną mąkę.

4.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

5.
Ciasto wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na blasze (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7.
Korpus zawijamy w roladę ...

8.
... i zawijamy w mokrą kuchenną ściereczkę. Odstawiamy do ostudzenia.

9.
mleko tłuste 3,5% 380 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Ostudzamy go, ciągle mieszając, w chłodnej zimnej kąpieli.

10.
masło 200 gramów • cukier puder 60 gramów • wiórki kokosowe 4 łyżki • rum 1 łyżka
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy budyń, kokos i rum. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo do ostudzenia w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas rolowania nie wyciekał na zewnątrz.

11.
Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.

12.
dżem malinowy 3 łyżki
Korpus smarujemy dżemem i nanosimy nadzienie. Część nadzienia odkładamy na końcowe posmarowanie rolady.

13.
Nadzienie rozsmarowujemy i roladę zawijamy. Po wierzchu smarujemy ją resztą nadzienia i posypujemy kokosem.

14.
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-4 godziny.

Smacznego!