Placuszki z borówkowym sosem

Miękkie i puszyste, dzięki dodaniu piany z białek. Placuszki są polane słodkim borówkowym sosem.
przepis,fotoprzepis,kompot z borówek,dżem z owoców leśnych,cynamon mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 3 217 | opakowania kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
dżem z owoców leśnych | 160 309 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kompot z borówek | 280 247 | gramów kcal | |
krem do ciast - waniliowy | ½ ?? | opakowania kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ¼ 120 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 160 556 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | ½ ?? | opakowania kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów • mleko półtłuste 1,5% ¼ litra • cukier waniliowy 1 opakowanie • proszek do pieczenia ½ opakowania
W misce ubijamy dwa żółtka z cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy gęstą pianę, którą ostrożnie dodajemy do przygotowanego ciasta.

2. Smażenie
Rozgrzaną patelnię natłuszczamy roztopionym masłem albo olejem. Stopniowo smażymy placuszki na złoty kolor.

3. Przygotowanie sosu
kompot z borówek 280 gramów • dżem z owoców leśnych 160 gramów • masło 30 gramów • cukier waniliowy 2 opakowania • cynamon mielony • krem do ciast - waniliowy ½ opakowania
Do garnuszka wlewamy borówkowy kompot razem z sokiem, dodajemy masło, cukier waniliowy, cynamon, dżem i doprowadzamy do wrzenia. Aby nam sos zgęstniał, stopniowo dodajemy krem do ciasta, dobrze mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, odstawiamy.


Smacznego!