swiatwemnie.pl

Osie gniazda

    

Fantastyczne cynamonowe, kakaowe i orzechowe osie gniazda.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 kilogram  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 42 gramów  sól  żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 2 łyżki  masło 150 gramów

W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z odrobiną mąki i cukru, wyrabiamy zakwas. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy żółtka, cukier, roztopione masło, zakwas i resztę mleka.

Ciasto

2. 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które przykrywamy i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia.

3. 

kakao proszek 30 gramów  cukier puder 120 gramów  cukier waniliowy 15 gramów  cukier kryształ 120 gramów  cukier cynamonowy 20 gramów  mielone orzechy włoskie 150 gramów  cukier kryształ 120 gramów  cynamon mielony 10 gramów

Podczas rośnięcia ciasta przygotowujemy sobie nadzienia.
Kakaowe - kakao wymieszane z cukrem kryształowym i waniliowym.
Cynamonowe - cukier wymieszamy z cynamonowym cukrem i cynamonem.
Orzechowe - zmielone orzechy mieszamy z cukrem.Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

olej słonecznikowy 2 łyżki

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt około 45 razy 35 cm. Ciasto nacieramy jedną trzecią piany z białek i olejem.

6. 

Na ciasto równomiernie rozsypujemy jedno z trzech nadzień.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto tak mocno jak to możliwe obtaczamy. Brzegi nacieramy roztrzepanym jajkiem i dołączamy je do wytworzonej rolady.

8. 

Roladę kroimy na około 12 jednakowych części.

9. 

Blachę natłuszczamy olejem, albo wykładamy papierem do pieczenia. Wytworzone kółeczka układamy na blasze i delikatnie palcami formujemy je i rozciągamy. Wytworzone osie gniazda nacieramy roztrzepanym jajkiem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 - 170°C 20 minut.

11. 

Stopniowo wyrabiamy dalsze ciasta i napełniamy je przygotowanymi nadzieniami, przy czym sposób napełniania utrzymujemy jak przy pierwszym cieście.

12. 

Zachowanie powyższego sposobu przyrządzenia gwarantuje wam około 40 sztuk tych pysznych kołaczy i miłych pochwał od najbliższych.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się