swiatwemnie.pl

Makowe kulki z miodem i pistacjami

     

Według tego przepisu możecie przygotować sobie doskonałe słodkie kuleczki z ziemniaczanego ciasta z odżywczym makowym nadzieniem, orzeszkami i smacznym miodzikiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cukier kryształ60gramów
Dżem śliwkowy80gramów
Jajka kurze2sztuki
Kasza manna280gramów
Mak mielony200gramów
Miód6łyżek
Mleko półtłuste 1,5%120mililitrów
Mąka luksusowa pszenna t550g
Pistacje90gramów
Sól1szczypta
Ziemniaki900gramów

1. 

ziemniaki 900 g

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta

Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka i szczyptę soli.

4. 

kasza manna 280 g

Dodajemy kaszę i wyrabiamy zwarte ciasto, które odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 120 ml  cukier kryształ 60 g  mak mielony 200 g

W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy mak i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

dżem śliwkowy 80 g

Do maku dodajemy dżem i z masy w dłoniach formujemy kuleczki (średnica około 2-2,5 cm).

7. 

mąka luksusowa pszenna T550

Na posypanej mąką stolnicy wytwarzamy z ciasta walec (grubość 4,5 cm). Walec kroimy na kółeczka o grubości około 1,5 cm (na 35 kawałków).

8. 

Z każdego kawałka ciasta wytwarzamy placek, wkładamy do niego makową kuleczkę i zawijamy. Formujemy kuleczki rolując je w mące na stolnicy.

9. 

W większym garnku wodę doprowadzamy do wrzenia z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kuleczki i po wypłynięciu gotujemy je 4-5 minut.

10. 

Ugotowane kuleczki ostrożnie wyciągamy cedzakiem.

11. Serwowanie kuleczek

pistacje 90 g  miód 6 łyżek

Każdą porcję posypujemy niesolonymi na grubo pokruszonymi pistacjami i polewamy miodem.

Serwowanie kuleczek

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się