Makowe kulki z miodem i pistacjami

Według tego przepisu możecie przygotować sobie doskonałe słodkie kuleczki z ziemniaczanego ciasta z odżywczym makowym nadzieniem, orzeszkami i smacznym miodzikiem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,pistacje,miód,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
dżem śliwkowy | 80 98 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kasza manna | 280 1011 | gramów kcal | |
mak mielony | 200 1082 | gramów kcal | |
miód | 6 296 | łyżek kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 120 58 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
pistacje | 90 504 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
ziemniaki | 900 828 | gramów kcal |
Przepis

2.
Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.


4.
kasza manna 280 gramów
Dodajemy kaszę i wyrabiamy zwarte ciasto, które odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

5.
mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • mak mielony 200 gramów
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy mak i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

6.
dżem śliwkowy 80 gramów
Do maku dodajemy dżem i z masy w dłoniach formujemy kuleczki (średnica około 2-2,5 cm).

7.
Na posypanej mąką stolnicy wytwarzamy z ciasta walec (grubość 4,5 cm). Walec kroimy na kółeczka o grubości około 1,5 cm (na 35 kawałków).

8.
Z każdego kawałka ciasta wytwarzamy placek, wkładamy do niego makową kuleczkę i zawijamy. Formujemy kuleczki rolując je w mące na stolnicy.

9.
W większym garnku wodę doprowadzamy do wrzenia z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kuleczki i po wypłynięciu gotujemy je 4-5 minut.

10.
Ugotowane kuleczki ostrożnie wyciągamy cedzakiem.

11. Serwowanie kuleczek
pistacje 90 gramów • miód 6 łyżek
Każdą porcję posypujemy niesolonymi na grubo pokruszonymi pistacjami i polewamy miodem.

Smacznego!