Makowe kulki z miodem i pistacjami
![Makowe kulki z miodem i pistacjami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001957/img_pl_4x3/makowe-kulki-z-miodem-i-pistacjami_00180.jpg)
Według tego przepisu możecie przygotować sobie doskonałe słodkie kuleczki z ziemniaczanego ciasta z odżywczym makowym nadzieniem, orzeszkami i smacznym miodzikiem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,pistacje,miód,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 60 | gramów | |
dżem śliwkowy | 80 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kasza manna | 280 | gramów | |
mak mielony | 200 | gramów | |
miód | 6 | łyżek | |
mleko półtłuste 1,5% | 120 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
pistacje | 90 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
ziemniaki | 900 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4975.jpg)
2.
Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4978.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4979.jpg)
4.
kasza manna 280 gramów
Dodajemy kaszę i wyrabiamy zwarte ciasto, które odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4981.jpg)
5.
mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • mak mielony 200 gramów
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy mak i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4985.jpg)
6.
dżem śliwkowy 80 gramów
Do maku dodajemy dżem i z masy w dłoniach formujemy kuleczki (średnica około 2-2,5 cm).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4991.jpg)
7.
Na posypanej mąką stolnicy wytwarzamy z ciasta walec (grubość 4,5 cm). Walec kroimy na kółeczka o grubości około 1,5 cm (na 35 kawałków).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4993.jpg)
8.
Z każdego kawałka ciasta wytwarzamy placek, wkładamy do niego makową kuleczkę i zawijamy. Formujemy kuleczki rolując je w mące na stolnicy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4995.jpg)
9.
W większym garnku wodę doprowadzamy do wrzenia z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kuleczki i po wypłynięciu gotujemy je 4-5 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4997.jpg)
10.
Ugotowane kuleczki ostrożnie wyciągamy cedzakiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_4999.jpg)
11. Serwowanie kuleczek
pistacje 90 gramów • miód 6 łyżek
Każdą porcję posypujemy niesolonymi na grubo pokruszonymi pistacjami i polewamy miodem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001957/small/IMG_8175_web.jpg)
Smacznego!