Pizza ślimaczki z ciasta francuskiego
Słona przekąska na każdą okazję.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,przecier pomidorowy,oregano,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
czarne oliwki | - | ||
jajka kurze | - | ||
oregano | - | ||
przecier pomidorowy | 4 | łyżki | |
ser Gouda | 180 | gramów | |
szynka wieprzowa | 160 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów • przecier pomidorowy 4 łyżki
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy, przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na wielkość 40 x 35 cm. Smarujemy przecierem pomidorowym, tak aby był przecier 5 cm pod górnym brzegiem.

2.
ser Gouda 180 gramów • szynka wieprzowa 160 gramów
Na przecier kładziemy plasterki szynki i sera.


4.
Ciasto z farszem zaczynamy powoli zawijać tak, że najpierw przytrzymujemy oliwki...

5.
...a potem wytwarzamy roladę. Pusty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem i kończymy zawijanie.

6.
Roladę kroimy na 20 kawałków takiej samej wielkości.

7.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy oregano.

8.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 210 °C.

Smacznego!