Pizza ślimaczki z ciasta francuskiego

Słona przekąska na każdą okazję.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,przecier pomidorowy,oregano,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
czarne oliwki | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
przecier pomidorowy | 4 41 | łyżki kcal | |
ser Gouda | 180 641 | gramów kcal | |
szynka wieprzowa | 160 152 | gramów kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów • przecier pomidorowy 4 łyżki
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy, przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na wielkość 40 x 35 cm. Smarujemy przecierem pomidorowym, tak aby był przecier 5 cm pod górnym brzegiem.

2.
ser Gouda 180 gramów • szynka wieprzowa 160 gramów
Na przecier kładziemy plasterki szynki i sera.


4.
Ciasto z farszem zaczynamy powoli zawijać tak, że najpierw przytrzymujemy oliwki...

5.
...a potem wytwarzamy roladę. Pusty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem i kończymy zawijanie.

6.
Roladę kroimy na 20 kawałków takiej samej wielkości.

7.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy oregano.

8.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 210 °C.

Smacznego!