Szynkowa mini pizza

Domowe, bardzo smaczne mini pizze, lepsze niż z którejkolwiek piekarni. Odpowiednie nie tylko jako przekąska na imprezie, ale też na zwykły dzień jako coś do przegryzienia w pracy czy dla dzieci do szkoły.
przepis,fotoprzepis,szynka,ser Eidam,pomidorowe puree,oregano,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 6 810 | łyżek kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
pomidorowe puree | 0 ?? | kcal | |
ser Eidam | 200 572 | gramów kcal | |
szynka | 150 300 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • świeże drożdże 20 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki • sól ½ łyżeczki • woda 300 mililitrów
Do mąki rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, sól i letnią wodę.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte, w ciepłe miejsce.



5.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 1 cm a następnie wykrawamy kółeczka o średnicy 12 cm.

6.
czosnek 2 ząbki • olej słonecznikowy 3 łyżki
Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę i mieszamy go z olejem. Tak przygotowanym czosnkiem smarujemy kółeczka.



9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!