Szynkowa mini pizza
Domowe, bardzo smaczne mini pizze, lepsze niż z którejkolwiek piekarni. Odpowiednie nie tylko jako przekąska na imprezie, ale też na zwykły dzień jako coś do przegryzienia w pracy czy dla dzieci do szkoły.
przepis,fotoprzepis,szynka,ser Eidam,pomidorowe puree,oregano,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
czosnek | 2 | ząbki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 6 | łyżek | |
oregano | - | ||
pomidorowe puree | - | ||
ser Eidam | 200 | gramów | |
szynka | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 300 | mililitrów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • świeże drożdże 20 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki • sól ½ łyżeczki • woda 300 mililitrów
Do mąki rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, sól i letnią wodę.
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte, w ciepłe miejsce.
5.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 1 cm a następnie wykrawamy kółeczka o średnicy 12 cm.
6.
czosnek 2 ząbki • olej słonecznikowy 3 łyżki
Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę i mieszamy go z olejem. Tak przygotowanym czosnkiem smarujemy kółeczka.
9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!