swiatwemnie.pl

Szynkowa mini pizza

    

Domowe, bardzo smaczne mini pizze, lepsze niż z którejkolwiek piekarni. Odpowiednie nie tylko jako przekąska na imprezie, ale też na zwykły dzień jako coś do przegryzienia w pracy czy dla dzieci do szkoły.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

czosnek2ząbki
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
olej słonecznikowy6łyżek
oregano-
pomidorowe puree-
ser Eidam200gramów
szynka150gramów
sól½łyżeczki
woda300mililitrów
świeże drożdże20gramów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  świeże drożdże 20 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki  sól ½ łyżeczki  woda 300 mililitrów

Do mąki rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, sól i letnią wodę.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte, w ciepłe miejsce.

3. 

szynka 150 gramów

Kroimy szynkę.

4. 

ser Eidam 200 gramów

Ser trzemy na tarce na grubo.

5. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 1 cm a następnie wykrawamy kółeczka o średnicy 12 cm.

6. 

czosnek 2 ząbki  olej słonecznikowy 3 łyżki

Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę i mieszamy go z olejem. Tak przygotowanym czosnkiem smarujemy kółeczka.

7. 

pomidorowe puree

Na każde kółeczko kładziemy łyżkę przecieru pomidorowego i rozcieramy.

8. 

oregano

Posypujemy szynką, serem i oregano.

9. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się