Lasagne
Prosty przepis na przyrządzenie tradycyjnego włoskiego posiłku z makaronu i wieprzowiny.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,makaron - Lasagne,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
makaron - Lasagne | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 500 | gramów | |
przyprawa Pasta asciutta | 2 | łyżeczki | |
twardy ser | 250 | gramów | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 1 sztuka • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów
Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy wieprzowinę i mieszamy.
2.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • przecier pomidorowy 500 gramów • przyprawa Pasta asciutta 2 łyżeczki
Po powierzchownym podsmażeniu masy z mięsa i cebuli, dodajemy przecier pomidorowy i słodką śmietanę. Jeśli masa jest gęsta, dolewamy wody. Masa powinna być umiarkowanie rzadka, aby przy zapiekaniu makaron się ugotował. Dodajemy przyprawy lub wegetę.
3.
makaron - Lasagne 200 gramów
Podstawę formy do pieczenia zalewamy rzadką częścią wcześniej przygotowanej masy, na której układamy płaty makaronu, tak aby zakryć całą powierzchnię. Na makaronie rozprowadzamy powstałą masę, powtarzamy ten krok 3-4 razy, tak aby mięso znajdowało się w górnej warstwie.
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • twardy ser 250 gramów
Górną warstwę smarujemy 2 kwaśnymi śmietanami i posypujemy startym serem.
5.
Pieczemy przez około pół godziny, dopóki ser nie będzie rozpuszczony i nie ściemnieje.
6.
Tak przygotowanie danie jest gotowe do podania.
Smacznego!