swiatwemnie.pl

Pizza strudel

    

Duży słony strudel z ciasta drożdżowego pełen smacznych składników.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Odmierzone mleko lekko podgrzewamy. W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski, wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn, resztę mleka i olej.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy.

4. 

przecier pomidorowy 150 mililitrów  szynka wieprzowa duszona 300 gramów  kukurydza konserwowa 300 gramów

Smarujemy je przecierem pomidorowym, kładziemy szynkę (w wymienionym przepisie użyta jest domowa wieprzowa szynka z oliwami) i równomiernie rozsypujemy na szynkę kukurydzę.

5. 

twardy ser 150 gramów  cebula 80 gramów  oliwki z papryką 80 gramów  oregano 1 łyżeczka

Ser trzemy, cebulę obieramy i kroimy na drobno, oliwy kroimy na kółeczka. Oliwy i cebulę rozkładamy na kukurydzy. Wszystko posypujemy serem i oregano.

6. 

jajka kurze

Strudel zawijamy z krótszej strony, koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i strudel kończymy zawijać.

7. 

Do strudla przysuwamy papier do pieczenia na wielkość blachy na której go będziemy piec.

8. 

Strudel przekładamy na papier i formujemy na kształt łuku.

9. 

sól morska

Razem z papierem do pieczenia przekładamy go na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu solimy i przebijamy widelcem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40 minut na średnim stopniu temperatury.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się