swiatwemnie.pl

Piersi z kaczki na gruszkach

     

Delikatne piersi z kaczki w słodko-kwaśnym sosie gruszkowym. Prawdziwy przysmak. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

piersi z kaczki 400 g  sól  czarny pieprz mielony

Mięso myjemy, solimy, posypujemy zmielonymi przyprawami...

2. 

olej rzepakowy 1 łyżka

...a następnie szybko, na łyżce oleju, smażymy na patelni około 5 minut.

3. 

gruszka 350 g

Gruszki obieramy i kroimy na plasterki.

4. 

rodzynki 1 łyżka  przyprawa goździki całe 3 sztuki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  woda 100 ml

Gruszki dodajemy do mięsa, dosypujemy rodzynki (lub żurawinę), dodajemy goździki, trochę papryki a potem podlewamy wodą.

5. 

Przykrywamy pokrywką i dusimy 10-15 minut do miękkości.

6. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

Mięso wyciągamy, gruszki ubijamy i wyciągamy goździki. Sos dosładzamy i dolewamy sok z cytryny do smaku. Mięso kroimy na plasterki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się