PRZEPISY

Piersi z kaczki na gruszkach

Piersi z kaczki na gruszkach

Delikatne piersi z kaczki w słodko-kwaśnym sosie gruszkowym. Prawdziwy przysmak. Podajemy z ziemniaczanym puree.

przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,gruszka,Kaczka,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kaczka

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony-
gruszka350gramów
mielona czerwona papryka½łyżeczki
olej rzepakowy1łyżka
piersi z kaczki400gramów
przyprawa goździki całe3sztuki
rodzynki1łyżka
sok z cytryny1łyżka
sól-
woda100mililitrów

 

Przepis

1. 

piersi z kaczki 400 gramów  sól  czarny pieprz mielony

Mięso myjemy, solimy, posypujemy zmielonymi przyprawami...

2. 

olej rzepakowy 1 łyżka

...a następnie szybko, na łyżce oleju, smażymy na patelni około 5 minut.

3. 

gruszka 350 gramów

Gruszki obieramy i kroimy na plasterki.

4. 

rodzynki 1 łyżka  przyprawa goździki całe 3 sztuki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  woda 100 mililitrów

Gruszki dodajemy do mięsa, dosypujemy rodzynki (lub żurawinę), dodajemy goździki, trochę papryki a potem podlewamy wodą.

5. 

Przykrywamy pokrywką i dusimy 10-15 minut do miękkości.

6. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

Mięso wyciągamy, gruszki ubijamy i wyciągamy goździki. Sos dosładzamy i dolewamy sok z cytryny do smaku. Mięso kroimy na plasterki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się