swiatwemnie.pl

Piersi z kaczki w owocowym sosie

     

Mięciutkie płaty z kaczki w gęstym owocowym sosie z winem. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ1łyżka
Czerwone wytrawne wino150mililitrów
Gruszka350gramów
Jabłka350gramów
Pieprz biały mielony½łyżeczki
Piersi z kaczki1200gramów
Przyprawa goździki całe5sztuk
Sok z cytryny2łyżki
Suszone borówki brusznice2łyżki
Sól
Woda150mililitrów

1. 

piersi z kaczki 1200 g  sól

Piersi z kaczki myjemy i kroimy na nich skórę. Solimy.

2. 

Kładziemy na gorącej patelni skórą do dołu i przez 5 minut szybko smażymy.

3. 

Obracamy i 5 minut smażymy z drugiej strony.

4. 

Usmażone oraz naciągnięte mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez 15 minut gotujemy. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwilę w spokoju, żeby uszło napięcie z mięsa i nie wyciekał sos przy krojeniu mięsa.

5. 

Mięso kroimy na płaty.

6. 

jabłka 350 g  gruszka 350 g  woda 150 ml  cukier kryształ 1 łyżka  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  przyprawa goździki całe 5 sztuk  suszone borówki brusznice 2 łyżki

Jabłka oraz gruszki obieramy i kroimy na cienkie księżyce. Owoce wkładamy do wypieku, dodajemy wodę, cukier, pieprz, goździki i borówki. 10 minut dusimy.

7. 

czerwone wytrawne wino 150 ml

Dolewamy wino i dusimy dalej przez 5 minut.

8. 

sok z cytryny 2 łyżki

Przekładamy do głębszego naczynia, wyciągamy goździki i polewamy sokiem z cytryny. Blenderem miksujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się