Pasteryzujemy gruszki
przepis,fotoprzepis,gruszka,Przetwory,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Przetwory
Składniki
Składniki
cukier kryształ | - | ||
cytryna | - | ||
grejpfrut | - | ||
gruszka | - | ||
kwas cytrynowy | - | ||
ocet | - | ||
przyprawa goździki całe | - | ||
woda | 0 |
Przepis
1.
Na pasteryzowanie używamy twardych gruszek. Gruszki myjemy i obieramy obieraczką do ziemniaków.
2.
woda • kwas cytrynowy • ocet
Gruszki ćwiartkujemy, mniejsze możemy rozpołowić. Usuwamy nasionka i resztę stwardniałego środka. Gruszki wkładamy do ziemnej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy kwasek cytrynowy w stosunku 1 łyżeczka na 3 litry wody. Możemy je włożyć też do lekko octowej wody. Tak utrzymamy ładny kolor gruszek i nie sczernieją nam.
3.
Na dno słoika na pasteryzowanie wkładamy plasterek cytryny, układamy gruszki, żeby się ich zmieściło jak najwięcej, ostatnia warstwa ma sięgać 5 do 10 mm od brzegu słoika. Zamiast plasterka cytryny możemy dać plasterek grejpfruta, dzięki niemu gruszki nabiorą przyjemnego kwaśno - słodkiego smaku.
4.
woda • cukier kryształ • przyprawa goździki całe
Gruszki zalewamy zalewą z wody i cukru. Na 1 litr wody potrzebujemy 650 g cukru. Zalewa ma sięgać kilka milimetrów nad wierzch gruszek. Do każdego słoika dodajemy 2 - 3 goździki. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze około 90°C przez 20 - 30 minut.
5.
Do 720 ml słoika na pasteryzowanie zmieści się około 470 g obranych gruszek i 210 ml zalewy.
Smacznego!