swiatwemnie.pl

Pasteryzujemy gruszki

NO_DESC_

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

gruszka

Na pasteryzowanie używamy twardych gruszek. Gruszki myjemy i obieramy obieraczką do ziemniaków.

2. 

woda  kwas cytrynowy  ocet

Gruszki ćwiartkujemy, mniejsze możemy rozpołowić. Usuwamy nasionka i resztę stwardniałego środka. Gruszki wkładamy do ziemnej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy kwasek cytrynowy w stosunku 1 łyżeczka na 3 litry wody. Możemy je włożyć też do lekko octowej wody. Tak utrzymamy ładny kolor gruszek i nie sczernieją nam.

3. 

cytryna  grejpfrut

Na dno słoika na pasteryzowanie wkładamy plasterek cytryny, układamy gruszki, żeby się ich zmieściło jak najwięcej, ostatnia warstwa ma sięgać 5 do 10 mm od brzegu słoika. Zamiast plasterka cytryny możemy dać plasterek grejpfruta, dzięki niemu gruszki nabiorą przyjemnego kwaśno - słodkiego smaku.

4. 

woda  cukier kryształ  przyprawa goździki całe

Gruszki zalewamy zalewą z wody i cukru. Na 1 litr wody potrzebujemy 650 g cukru. Zalewa ma sięgać kilka milimetrów nad wierzch gruszek. Do każdego słoika dodajemy 2 - 3 goździki. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze około 90°C przez 20 - 30 minut.

5. 

Do 720 ml słoika na pasteryzowanie zmieści się około 470 g obranych gruszek i 210 ml zalewy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się