swiatwemnie.pl

Świąteczna kaczka

     

Delikatna, maślano-miodowa kaczka na świąteczny stół. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

 

 

Kaczka2500gramów
Masło150gramów
Miód30gramów
Sól

1. 

kaczka 2500 g  sól

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

2. Pieczenie

sól  masło 150 g  miód 30 g

Tuż przed pieczeniem osoloną kaczkę dobrze myjemy. Kładziemy na głęboką brytfannę, z wierzchu ponownie solimy, okładamy masłem, brytfannę przykrywamy i powoli pieczemy około 2,5 godziny (170-180°C). Podczas pieczenia kaczkę około 2 razy przewracamy. Upieczoną smarujemy miodem wymieszany z sosem z wypieku i szybko zapiekamy na chrupiąco, z każdej strony po około 15 minut.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się