swiatwemnie.pl

Spaghetti ze szparagami

     

Proste i pyszne! Według tego przepisu przygotujecie sobie w wiosennym i letnim sezonie smaczne i lekkie sezonowe danie bez większego wysiłku.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

 

Czosnek8ząbków
Makaron - spaghetti500gramów
Oliwa50mililitrów
Szparagi zielone500gramów
Sól1szczypta
Sól1łyżeczka
Twardy ser60gramów
Woda

1. 

makaron - spaghetti 500 g  sól ½ łyżeczki  woda

Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

szparagi zielone 500 g

Szparagi myjemy i od spodu usuwamy ewentualne twarde końce. Czubki też odcinamy i odkładamy na bok. Łodygi kroimy na centymetrowe kawałki.

3. 

woda  sól ½ łyżeczki

Kawałki łodyg szparag wkładamy do osolonej wody i stawiamy na kuchence. Po zagotowaniu dodajemy czubki i na średnim ogniu gotujemy do miękkości około 4 minuty.

4. 

czosnek 8 ząbków  oliwa 50 ml

W międzyczasie na patelni smażymy sobie kawałki czosnku na oliwie z oliwek.

5. 

Ugotowane szparagi przecedzamy i opłukujemy w wodzie.

6. 

Ugotowane spaghetti odcedzamy i opłukujemy zimną wodą, by zatrzymać gotowanie.

7. Serwowanie

twardy ser 60 g  sól 1 szczypta

Ugotowane spaghetti mieszamy z przygotowanym czosnkowym olejem, solimy, dodajemy ugotowane szparagi i posypujemy swoim ulubionym startym serem.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się