swiatwemnie.pl

Spaghetti ze szparagami

    

Proste i pyszne! Według tego przepisu przygotujecie sobie w wiosennym i letnim sezonie smaczne i lekkie sezonowe danie bez większego wysiłku.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

 

czosnek8ząbków
makaron - spaghetti500gramów
oliwa50mililitrów
szparagi zielone500gramów
sól1szczypta
sól1łyżeczka
twardy ser60gramów
woda0

1. 

makaron - spaghetti 500 gramów  sól ½ łyżeczki  woda

Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

szparagi zielone 500 gramów

Szparagi myjemy i od spodu usuwamy ewentualne twarde końce. Czubki też odcinamy i odkładamy na bok. Łodygi kroimy na centymetrowe kawałki.

3. 

woda  sól ½ łyżeczki

Kawałki łodyg szparag wkładamy do osolonej wody i stawiamy na kuchence. Po zagotowaniu dodajemy czubki i na średnim ogniu gotujemy do miękkości około 4 minuty.

4. 

czosnek 8 ząbków  oliwa 50 mililitrów

W międzyczasie na patelni smażymy sobie kawałki czosnku na oliwie z oliwek.

5. 

Ugotowane szparagi przecedzamy i opłukujemy w wodzie.

6. 

Ugotowane spaghetti odcedzamy i opłukujemy zimną wodą, by zatrzymać gotowanie.

7. Serwowanie

twardy ser 60 gramów  sól 1 szczypta

Ugotowane spaghetti mieszamy z przygotowanym czosnkowym olejem, solimy, dodajemy ugotowane szparagi i posypujemy swoim ulubionym startym serem.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się