Spaghetti ze szparagami
![Spaghetti ze szparagami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001892/img_pl_4x3/spaghetti-ze-szparagami_00180.jpg)
Proste i pyszne! Według tego przepisu przygotujecie sobie w wiosennym i letnim sezonie smaczne i lekkie sezonowe danie bez większego wysiłku.
przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,szparagi zielone,Makarony,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy
Makarony
Składniki
Składniki
czosnek | 8 | ząbków | |
makaron - spaghetti | 500 | gramów | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
szparagi zielone | 500 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 60 | gramów | |
woda | 0 |
Przepis
1.
makaron - spaghetti 500 gramów • sól ½ łyżeczki • woda
Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.
2.
szparagi zielone 500 gramów
Szparagi myjemy i od spodu usuwamy ewentualne twarde końce. Czubki też odcinamy i odkładamy na bok. Łodygi kroimy na centymetrowe kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0250.jpg)
3.
Kawałki łodyg szparag wkładamy do osolonej wody i stawiamy na kuchence. Po zagotowaniu dodajemy czubki i na średnim ogniu gotujemy do miękkości około 4 minuty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0251.jpg)
4.
czosnek 8 ząbków • oliwa 50 mililitrów
W międzyczasie na patelni smażymy sobie kawałki czosnku na oliwie z oliwek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0252.jpg)
5.
Ugotowane szparagi przecedzamy i opłukujemy w wodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0254.jpg)
6.
Ugotowane spaghetti odcedzamy i opłukujemy zimną wodą, by zatrzymać gotowanie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0253.jpg)
7. Serwowanie
twardy ser 60 gramów • sól 1 szczypta
Ugotowane spaghetti mieszamy z przygotowanym czosnkowym olejem, solimy, dodajemy ugotowane szparagi i posypujemy swoim ulubionym startym serem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001892/small/IMG_0261.jpg)
Smacznego!