swiatwemnie.pl

Konserwujemy ogórki

     

Domowe słodko kwaśne ogórki. Ogórki nadają się do konsumpcji już miesiąc po ich zakonserwowaniu. Z wymienionej ilości ogórków (około 10 cm długich) uzyskamy około 25 sztuk 700 ml słoików.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ600gramów
Ocet1.5litra
Ogórki - gruntowe10kilogramów
Przyprawy do marynowania przetworów300gramów
Woda5.25litra

1. Przygotowanie zalewy

woda 5.25 litra  przyprawy do marynowania przetworów 300 g  cukier kryształ 600 g  ocet 1.5 litra

W garnku zagotowujemy wodę, przyprawę, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia. Jeśli nie mamy dostatecznie dużego garnka na ugotowanie całej zalewy możemy ją ugotować na dwa razy. Zalewę najszybciej ostudzimy w zimnej wodnej kąpieli.

Przygotowanie zalewy

2. Przygotowanie słoików

Myjemy słoiki i wieczka.

Przygotowanie słoików

3. Przygotowanie ogórków

ogórki - gruntowe 10 kg

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Czyste jak najciaśniej wkładamy do słoików. Do konserwowania używamy różnej wielkości ogórków (5-10 cm). Ogórki według wielkości możemy wkładać w całości, albo przekrojone wzdłuż (większe 10-11 cm ogórki). Według potrzeby ogórki możemy przekroić również na połowę po szerokości (najlepiej przy około 10-11 cm ogórkach). Takimi połówkami uzupełniamy miejsce nad większymi ogórkami, które wkładaliśmy w całości. Tak samo możemy zrobić z ogórkami w całości i tymi przekrojonymi wzdłuż.

Przygotowanie ogórków

4. Konserwowanie ogórków

Ogórki w słoikach zalewamy chochelką ostudzoną zalewą. Zalewę nalewamy około 1 cm pod brzeg słoika. Słoiki zamykamy wieczkami ...

Konserwowanie ogórków

5. 

... i konserwujemy w garnku do konserwowania w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka, owijamy kocem i odstawiamy do ostudzenia. Z garnka do konserwowania po każdej konserwacji część gorącej wody odlewamy i dolewamy zimnej. Stopniowo konserwujemy wszystkie słoiki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się