Marynujemy grzyby
![Marynujemy grzyby](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001019/img_pl_4x3/marynujemy-grzyby_00180.jpg)
Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.
przepis,fotoprzepis,grzyby,Przetwory,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Przetwory
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
grzyby | 700 | gramów | |
liść laurowy | 4 | sztuki | |
ocet | 250 | mililitrów | |
przyprawy do marynowania przetworów | 50 | gramów | |
woda | 800 | mililitrów |
Przepis
1.
grzyby 700 gramów
Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6793w.jpg)
2.
woda 800 mililitrów • ocet 250 mililitrów • przyprawy do marynowania przetworów 50 gramów
W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6792w.jpg)
3.
Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6799w.jpg)
4.
cebula 150 gramów • liść laurowy 4 sztuki
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6801w.jpg)
5.
Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6806w.jpg)
6.
...a potem wkładamy do słoików grzyby.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6812w.jpg)
7.
Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6813w.jpg)
8.
Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001019/small/IMG_6849w.jpg)
Smacznego!