swiatwemnie.pl

Marynujemy grzyby

     

Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cebula150gramów
Grzyby700gramów
Liść laurowy4sztuki
Ocet250mililitrów
Przyprawy do marynowania przetworów50gramów
Woda800mililitrów

1. 

grzyby 700 g

Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.

2. 

woda 800 ml  ocet 250 ml  przyprawy do marynowania przetworów 50 g

W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.

3. 

Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.

4. 

cebula 150 g  liść laurowy 4 sztuki

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.

5. 

Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...

6. 

...a potem wkładamy do słoików grzyby.

7. 

Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.

8. 

Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się