Marynujemy grzyby

Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.
przepis,fotoprzepis,grzyby,Przetwory,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Przetwory
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
grzyby | 700 175 | gramów kcal | |
liść laurowy | 4 ?? | sztuki kcal | |
ocet | 250 105 | mililitrów kcal | |
przyprawy do marynowania przetworów | 50 100 | gramów kcal | |
woda | 800 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
grzyby 700 gramów
Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.

2.
woda 800 mililitrów • ocet 250 mililitrów • przyprawy do marynowania przetworów 50 gramów
W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.

3.
Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.

4.
cebula 150 gramów • liść laurowy 4 sztuki
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.

5.
Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...

6.
...a potem wkładamy do słoików grzyby.

7.
Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.

8.
Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.

Smacznego!