swiatwemnie.pl

Marynujemy grzyby

Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula150gramów
Grzyby700gramów
Liść laurowy4sztuki
Ocet250mililitrów
Przyprawy do marynowania przetworów50gramów
Woda800mililitrów

1. 

grzyby 700 g

Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.

2. 

woda 800 ml  ocet 250 ml  przyprawy do marynowania przetworów 50 g

W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.

3. 

Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.

4. 

cebula 150 g  liść laurowy 4 sztuki

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.

5. 

Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...

6. 

...a potem wkładamy do słoików grzyby.

7. 

Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.

8. 

Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się