PRZEPISY

Marynujemy grzyby

Marynujemy grzyby

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.

przepis,fotoprzepis,grzyby,Przetwory,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

150

66

gramów

kcal

grzyby

700

175

gramów

kcal

liść laurowy

4

??

sztuki

kcal

ocet

250

105

mililitrów

kcal

przyprawy do marynowania przetworów

50

100

gramów

kcal

woda

800

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

grzyby 700 gramów

Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.

Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do...

2. 

woda 800 mililitrów  ocet 250 mililitrów  przyprawy do marynowania przetworów 50 gramów

W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.

W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy....

3. 

Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.

Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy....

4. 

cebula 150 gramów  liść laurowy 4 sztuki

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy...

5. 

Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...

Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem...

6. 

...a potem wkładamy do słoików grzyby.

...a potem wkładamy do słoików grzyby....

7. 

Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.

Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a...

8. 

Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.

Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się