swiatwemnie.pl

Kiszone ogórki

Na kiszone ogórki istnieje wiele przepisów. My wam oferujemy jeden z nich.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ogórki - gruntowe 2 sztuki

Większe, grubsze ogórki gruntowe myjemy i do dwóch trzecich kroimy na ćwiartki.

2. 

chleb 40 g

Kromkę chleba ("piętkę") zapakowujemy do czystej wilgotnej gazy.

3. 

Chleb wkładamy na dno 4 litrowego słoika.

4. 

papryka - baranie rogi 2 sztuki

Na chleb układamy na ciasno ogórki. Możemy między nie włożyć 1 - 2 papryki. Ogórki będą delikatnie pikantne.

5. 

koper

Odpowiednią ilość kopru (kuleczka o średnicy około 2,5 cm) zapakowujemy do czystej wilgotnej gazy i kładziemy go na wierzch ogórków.

6. 

Przygotowujemy dwa odpowiedniej wielkości cienkie drewienka. Zanurzamy je w zimnej wodzie aby się lekko unosiły.

7. 

woda 1.5 litra  sól 1 łyżka  przyprawy do marynowania przetworów 50 g

Z przegotowanej wody i soli przygotowujemy ciepłą, nie gorącą, zalewę. W zalewie mieszamy pół opakowania przyprawy do marynowania.

8. 

Ciepłą zalewą zalewamy ogórki.

9. 

Drewienka wyciągamy z wody i ogórki nimi obciążamy. Według potrzeby dolewamy zalewę. Wszystkie ogórki muszą być w zalewie namoczone.

10. 1. dzień

Słoik przykrywamy na pierwszy dzień czystą bawełnianą szmatką. Słoik kładziemy na głębokim talerzu i kładziemy w ciepłe miejsce.

1. dzień

11. 2-3. dzień

Na drugi dzień słoik przykrywamy przez szmatkę talerzykiem. Ogórki już od drugiego - trzeciego dnia bledną i zaczynają kisnąć.

2-3. dzień

12. 4. dzień

Ogórki kontrolujemy czy na wierzchu nie tworzą pleśń. Miała by być na nich wytworzona tylko delikatna bąbelkowa piana. Tą można według potrzeby czystą łyżeczką usunąć.

4. dzień

13. 

Ogórki ponownie zamykamy i dalej je kisimy. Po 8 - 10 dniach nadają się do konsumpcji. Możemy je przełożyć razem z zalewą do mniejszych słoików i włożyć do lodówki. W lodówce zatrzyma się ich kiszenie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się