Kiszone ogórki
![Kiszone ogórki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001014/img_pl_4x3/kiszone-ogorki_00180.jpg)
Na kiszone ogórki istnieje wiele przepisów. My wam oferujemy jeden z nich.
przepis,fotoprzepis,ogórki - gruntowe,koper,Przetwory,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Przetwory
Składniki
Składniki
chleb | 40 | gramów | |
koper | - | ||
ogórki - gruntowe | 2 | sztuki | |
papryka - baranie rogi | 2 | sztuki | |
przyprawy do marynowania przetworów | 50 | gramów | |
sól | 1 | łyżka | |
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1.
ogórki - gruntowe 2 sztuki
Większe, grubsze ogórki gruntowe myjemy i do dwóch trzecich kroimy na ćwiartki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6046w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6047w.jpg)
3.
Chleb wkładamy na dno 4 litrowego słoika.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6048w.jpg)
4.
papryka - baranie rogi 2 sztuki
Na chleb układamy na ciasno ogórki. Możemy między nie włożyć 1 - 2 papryki. Ogórki będą delikatnie pikantne.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6050w.jpg)
5.
Odpowiednią ilość kopru (kuleczka o średnicy około 2,5 cm) zapakowujemy do czystej wilgotnej gazy i kładziemy go na wierzch ogórków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_605w1.jpg)
6.
Przygotowujemy dwa odpowiedniej wielkości cienkie drewienka. Zanurzamy je w zimnej wodzie aby się lekko unosiły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6055w.jpg)
7.
woda 1.5 litra • sól 1 łyżka • przyprawy do marynowania przetworów 50 gramów
Z przegotowanej wody i soli przygotowujemy ciepłą, nie gorącą, zalewę. W zalewie mieszamy pół opakowania przyprawy do marynowania.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6053w.jpg)
8.
Ciepłą zalewą zalewamy ogórki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6054w.jpg)
9.
Drewienka wyciągamy z wody i ogórki nimi obciążamy. Według potrzeby dolewamy zalewę. Wszystkie ogórki muszą być w zalewie namoczone.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6057w.jpg)
10. 1. dzień
Słoik przykrywamy na pierwszy dzień czystą bawełnianą szmatką. Słoik kładziemy na głębokim talerzu i kładziemy w ciepłe miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6063w.jpg)
11. 2-3. dzień
Na drugi dzień słoik przykrywamy przez szmatkę talerzykiem. Ogórki już od drugiego - trzeciego dnia bledną i zaczynają kisnąć.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6117w.jpg)
12. 4. dzień
Ogórki kontrolujemy czy na wierzchu nie tworzą pleśń. Miała by być na nich wytworzona tylko delikatna bąbelkowa piana. Tą można według potrzeby czystą łyżeczką usunąć.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6144w.jpg)
13.
Ogórki ponownie zamykamy i dalej je kisimy. Po 8 - 10 dniach nadają się do konsumpcji. Możemy je przełożyć razem z zalewą do mniejszych słoików i włożyć do lodówki. W lodówce zatrzyma się ich kiszenie.
Smacznego!