Konserwujemy pikantne ogórki

Pikantne ogórki w słodko kwaśnej zalewie. Z wymienionej ilości 5-8 cm ogórków zakonserwujemy 7 sztuk 700 ml słoików.
przepis,fotoprzepis,ogórki - gruntowe,koper,papryka - baranie rogi,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Przetwory
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 804 | gramów kcal | |
koper | 0 ?? | kcal | |
ocet | ½ 210 | litra kcal | |
ogórki - gruntowe | 3 360 | kilogramów kcal | |
papryka - baranie rogi | 100 25 | gramów kcal | |
przyprawy do marynowania przetworów | 100 200 | gramów kcal | |
woda | 1.75 0 | litra kcal |
Przepis
1.
woda 1.75 litra • przyprawy do marynowania przetworów 100 gramów • cukier kryształ 200 gramów • ocet ½ litra
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy do marynowania przetworów, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.


3.
koper • papryka - baranie rogi 100 gramów
Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki kopru i paprykę. Paprykę kroimy na około 0,5 cm szerokie kółeczka.

4.
Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak najciaśniej ogórki, które przekładamy kółeczkami pikantnych papryczek. Na dno słoika wkładamy dłuższe ogórki, na wierzch krótsze.

5.
Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki ostudzoną zlewą. Zalewy wlewamy około 1 cm pod brzeg słoika.

6.
Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu słoika)...

7.
...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach dociskamy tępą stroną noża, aby lepiej trzymały.

8.
Konserwujemy w garnku do sterylizacji w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie z garnka wyciągamy, owijamy w koc i odstawiamy by ostygły w kocu.

Smacznego!