PRZEPISY

Konserwujemy pikantne ogórki

Konserwujemy pikantne ogórki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Pikantne ogórki w słodko kwaśnej zalewie. Z wymienionej ilości 5-8 cm ogórków zakonserwujemy 7 sztuk 700 ml słoików.

przepis,fotoprzepis,ogórki - gruntowe,koper,papryka - baranie rogi,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

200

804

gramów

kcal

koper

0

??

kcal

ocet

½

210

litra

kcal

ogórki - gruntowe

3

360

kilogramów

kcal

papryka - baranie rogi

100

25

gramów

kcal

przyprawy do marynowania przetworów

100

200

gramów

kcal

woda

1.75

0

litra

kcal

 

Przepis

1. 

woda 1.75 litra  przyprawy do marynowania przetworów 100 gramów  cukier kryształ 200 gramów  ocet ½ litra

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy do marynowania przetworów, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy...

2. 

ogórki - gruntowe 3 kilogramów

Ogórki pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

Ogórki pod bieżącą wodą dobrze myjemy....

3. 

koper  papryka - baranie rogi 100 gramów

Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki kopru i paprykę. Paprykę kroimy na około 0,5 cm szerokie kółeczka.

Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki...

4. 

Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak najciaśniej ogórki, które przekładamy kółeczkami pikantnych papryczek. Na dno słoika wkładamy dłuższe ogórki, na wierzch krótsze.

Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak...

5. 

Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki ostudzoną zlewą. Zalewy wlewamy około 1 cm pod brzeg słoika.

Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki...

6. 

Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu słoika)...

Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu...

7. 

...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach dociskamy tępą stroną noża, aby lepiej trzymały.

...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach...

8. 

Konserwujemy w garnku do sterylizacji w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie z garnka wyciągamy, owijamy w koc i odstawiamy by ostygły w kocu.

Konserwujemy w garnku do sterylizacji w...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się