Konserwujemy pikantne ogórki
![Konserwujemy pikantne ogórki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001012/img_pl_4x3/konserwujemy-pikantne-ogorki_00180.jpg)
Pikantne ogórki w słodko kwaśnej zalewie. Z wymienionej ilości 5-8 cm ogórków zakonserwujemy 7 sztuk 700 ml słoików.
przepis,fotoprzepis,ogórki - gruntowe,koper,papryka - baranie rogi,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Przetwory
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
koper | - | ||
ocet | ½ | litra | |
ogórki - gruntowe | 3 | kilogramów | |
papryka - baranie rogi | 100 | gramów | |
przyprawy do marynowania przetworów | 100 | gramów | |
woda | 1.75 | litra |
Przepis
1.
woda 1.75 litra • przyprawy do marynowania przetworów 100 gramów • cukier kryształ 200 gramów • ocet ½ litra
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy do marynowania przetworów, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6065w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6068w.jpg)
3.
koper • papryka - baranie rogi 100 gramów
Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki kopru i paprykę. Paprykę kroimy na około 0,5 cm szerokie kółeczka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6066w.jpg)
4.
Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak najciaśniej ogórki, które przekładamy kółeczkami pikantnych papryczek. Na dno słoika wkładamy dłuższe ogórki, na wierzch krótsze.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_607w1.jpg)
5.
Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki ostudzoną zlewą. Zalewy wlewamy około 1 cm pod brzeg słoika.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6075w.jpg)
6.
Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu słoika)...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6076w.jpg)
7.
...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach dociskamy tępą stroną noża, aby lepiej trzymały.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6078w.jpg)
8.
Konserwujemy w garnku do sterylizacji w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie z garnka wyciągamy, owijamy w koc i odstawiamy by ostygły w kocu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001012/small/IMG_6080w.jpg)
Smacznego!