swiatwemnie.pl

Konserwujemy pikantne ogórki

     

Pikantne ogórki w słodko kwaśnej zalewie. Z wymienionej ilości 5-8 cm ogórków zakonserwujemy 7 sztuk 700 ml słoików.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

woda 1.75 litra  przyprawy do marynowania przetworów 100 g  cukier kryształ 200 g  ocet ½ litra

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy do marynowania przetworów, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.

2. 

ogórki - gruntowe 3 kg

Ogórki pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

3. 

koper  papryka - baranie rogi 100 g

Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki kopru i paprykę. Paprykę kroimy na około 0,5 cm szerokie kółeczka.

4. 

Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak najciaśniej ogórki, które przekładamy kółeczkami pikantnych papryczek. Na dno słoika wkładamy dłuższe ogórki, na wierzch krótsze.

5. 

Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki ostudzoną zlewą. Zalewy wlewamy około 1 cm pod brzeg słoika.

6. 

Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu słoika)...

7. 

...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach dociskamy tępą stroną noża, aby lepiej trzymały.

8. 

Konserwujemy w garnku do sterylizacji w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie z garnka wyciągamy, owijamy w koc i odstawiamy by ostygły w kocu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się