PRZEPISY

Konserwujemy pikantne ogórki

Konserwujemy pikantne ogórki

Pikantne ogórki w słodko kwaśnej zalewie. Z wymienionej ilości 5-8 cm ogórków zakonserwujemy 7 sztuk 700 ml słoików.

przepis,fotoprzepis,ogórki - gruntowe,koper,papryka - baranie rogi,Przetwory,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
koper-
ocet½litra
ogórki - gruntowe3kilogramów
papryka - baranie rogi100gramów
przyprawy do marynowania przetworów100gramów
woda1.75litra

 

Przepis

1. 

woda 1.75 litra  przyprawy do marynowania przetworów 100 gramów  cukier kryształ 200 gramów  ocet ½ litra

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, przyprawy do marynowania przetworów, cukier, ocet i 5 minut gotujemy. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.

2. 

ogórki - gruntowe 3 kilogramów

Ogórki pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

3. 

koper  papryka - baranie rogi 100 gramów

Przygotowujemy sobie i myjemy mniejsze gałązki kopru i paprykę. Paprykę kroimy na około 0,5 cm szerokie kółeczka.

4. 

Do czystych wyparzonych słoików wkładamy jak najciaśniej ogórki, które przekładamy kółeczkami pikantnych papryczek. Na dno słoika wkładamy dłuższe ogórki, na wierzch krótsze.

5. 

Ogórki w słoikach zalewamy za pomocą chochelki ostudzoną zlewą. Zalewy wlewamy około 1 cm pod brzeg słoika.

6. 

Słoiki zamykamy czystymi wieczkami (według typu słoika)...

7. 

...według potrzeby je z wierzchu bo brzegach dociskamy tępą stroną noża, aby lepiej trzymały.

8. 

Konserwujemy w garnku do sterylizacji w temperaturze 90°C 5 minut. Gorące słoiki ostrożnie z garnka wyciągamy, owijamy w koc i odstawiamy by ostygły w kocu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie