Parówki w cieście francuskim

Doskonała przekąska, dobra też jako lekka kolacja. Serwujemy z mieszaną warzywną sałatką.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,wieprzowe parówki,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 2000 | gramów kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
twardy ser | 0 ?? | kcal | |
wieprzowe parówki | 18 ?? | sztuk kcal | |
ziarna sezamu | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto rozdzielamy na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i radełkiem (nożykiem) kroimy na 9 pasków takiej samej szerokości.

2. Zawijanie parówek
wieprzowe parówki 18 sztuk
Parówki, każdą osobno, zawijamy paskiem przygotowanego ciasta.

3. Pieczenie
jajka kurze • ziarna sezamu • twardy ser
Zawinięte paski układamy na blachę opłukaną zimną wodą, delikatnie je przebijamy widelcem. Możemy je również posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać serem lub sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C 25 minut.

4. Podajemy
Podajemy ciepłe. Jako dodatek dobra jest mieszana warzywna sałatka bez zalewy.

Smacznego!