Parówki w cieście francuskim
Doskonała przekąska, dobra też jako lekka kolacja. Serwujemy z mieszaną warzywną sałatką.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,wieprzowe parówki,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
jajka kurze | - | ||
twardy ser | - | ||
wieprzowe parówki | 18 | sztuk | |
ziarna sezamu | - |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto rozdzielamy na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i radełkiem (nożykiem) kroimy na 9 pasków takiej samej szerokości.
2. Zawijanie parówek
wieprzowe parówki 18 sztuk
Parówki, każdą osobno, zawijamy paskiem przygotowanego ciasta.
3. Pieczenie
jajka kurze • ziarna sezamu • twardy ser
Zawinięte paski układamy na blachę opłukaną zimną wodą, delikatnie je przebijamy widelcem. Możemy je również posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać serem lub sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C 25 minut.
4. Podajemy
Podajemy ciepłe. Jako dodatek dobra jest mieszana warzywna sałatka bez zalewy.
Smacznego!