Parówki w cieście francuskim
![Parówki w cieście francuskim](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000279/img_pl_4x3/parowki-w-ciescie-francuskim_00180.jpg)
Doskonała przekąska, dobra też jako lekka kolacja. Serwujemy z mieszaną warzywną sałatką.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,wieprzowe parówki,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
jajka kurze | - | ||
twardy ser | - | ||
wieprzowe parówki | 18 | sztuk | |
ziarna sezamu | - |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto rozdzielamy na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i radełkiem (nożykiem) kroimy na 9 pasków takiej samej szerokości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000279/small/rozvalkat-cesto.jpg)
2. Zawijanie parówek
wieprzowe parówki 18 sztuk
Parówki, każdą osobno, zawijamy paskiem przygotowanego ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000279/small/parky-obalime.jpg)
3. Pieczenie
jajka kurze • ziarna sezamu • twardy ser
Zawinięte paski układamy na blachę opłukaną zimną wodą, delikatnie je przebijamy widelcem. Możemy je również posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać serem lub sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C 25 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000279/small/parky-v-ceste.jpg)
4. Podajemy
Podajemy ciepłe. Jako dodatek dobra jest mieszana warzywna sałatka bez zalewy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000279/small/IMG_0605.jpg)
Smacznego!