swiatwemnie.pl

Morelowe ciasto

     

Fantastyczne delikatne i puszyste ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

morele 600 g

Morele myjemy, przekrawamy na połowę i usuwamy pestki.

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

woda 50 ml  olej rzepakowy 50 ml  mąka luksusowa pszenna T550 160 g  proszek do pieczenia 10 g

Do wymieszanych żółtek dodajemy wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (25x38 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

7. 

cukier kryształ 15 łyżeczek

Na cieście układamy połówki morel wgłębieniem do góry. Ponieważ morele po upieczeniu są trochę kwaśne, każdą z nich przed pieczeniem posypujemy łyżeczką cukru. W ten sposób będą miały delikatny kwaskowaty smak.

8. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

cukier puder

Ostudzające się ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem ...

10. 

... i ostudzone podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się