swiatwemnie.pl

Trójkąciki z powidłem

     

Proste ciasteczka z drożdżowego ciasta nadziewane słodkim powidłem.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 20 g  mąka chlebowa pszenna T750 500 g  cukier puder 80 g  jajka kurze 1 sztuka  masło 80 g  sól 1 szczypta

W ciepłym mleku z odrobiną cukru rozpuszczamy drożdże - wyrośnie rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, roztopione masło, sól i wlewamy rozczyn.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550  powidło według własnego wyboru 200 g

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadracik kładziemy łyżkę gęstego powidła.

4. 

Ciasto przekładamy i wytwarzamy trójkąty. Brzegi łączymy poprzez dociśnięcie widelcem.

5. 

jajka kurze

Trójkąty możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, ale i nie musimy. Pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się