Trójkąciki z powidłem
Proste ciasteczka z drożdżowego ciasta nadziewane słodkim powidłem.
przepis,fotoprzepis,powidło według własnego wyboru,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
powidło według własnego wyboru | 200 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 80 gramów • sól 1 szczypta
W ciepłym mleku z odrobiną cukru rozpuszczamy drożdże - wyrośnie rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, roztopione masło, sól i wlewamy rozczyn.

2.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 • powidło według własnego wyboru 200 gramów
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadracik kładziemy łyżkę gęstego powidła.

4.
Ciasto przekładamy i wytwarzamy trójkąty. Brzegi łączymy poprzez dociśnięcie widelcem.

5.
Trójkąty możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, ale i nie musimy. Pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

Smacznego!