Ziemniaczana sałatka De Lux
Przepis na fantastyczną luksusową sałatkę z kurkumą.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Sałatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
groszek konserwowy | 150 | gramów | |
kapary | 10 | gramów | |
marchew sterylizowana | 150 | gramów | |
ocet | ½ | decylitra | |
pieprz biały mielony | - | ||
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 1 | decylitr | |
ziemniaki | 750 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 750 gramów
Ziemniaki gotujemy w wodzie razem ze skórką. Wodę wylewamy, ziemniaki odstawiamy do ostudzenia, obieramy i kroimy na małe kółeczka albo paseczki.
2.
cebula 100 gramów • ocet ½ decylitra • woda 1 decylitr • cukier kryształ 1 łyżeczka • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka
Do miski kroimy cebulę, dodajemy cukier i kurkumę. Dolewamy wrzącą wodę wymieszaną z octem i tym cebulę sparzamy.
3.
marchew sterylizowana 150 gramów • groszek konserwowy 150 gramów • kapary 10 gramów • sól • pieprz biały mielony
Mieszamy przygotowane ziemniaki, zalewę, sterylizowane warzywa i kroimy kapary.
4.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!