swiatwemnie.pl

Słodko - kwaśna zupa z ziemniakami i ciecierzycą

Gęsta mleczna zupa o delikatnym marchewkowym smaku.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Ciecierzyca sterylizowana300gramów
Cukier kryształ2łyżeczki
Marchew100gramów
Mleko półtłuste 1,5%½litra
Mąka chlebowa pszenna t75040gramów
Ocet2łyżki
Oliwa3łyżki
Sól1.5łyżeczki
Woda1litr
Ziemniaki400gramów

1. 

marchew 100 g  oliwa 3 łyżki  ziemniaki 400 g

Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę trzemy na grubo i smażymy w garnku na oleju. Ziemniaki kroimy na małe kostki i dodajemy je do marchewki.

2. 

sól 1.5 łyżeczki  woda 1 litr

Solimy i dolewamy wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków (15 minut).

3. 

ciecierzyca sterylizowana 300 g

Dodajemy sterylizowaną, albo uprzednio na miękko ugotowaną suchą ciecierzycę.

4. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  mąka chlebowa pszenna T750 40 g  cukier kryształ 2 łyżeczki  ocet 2 łyżki

W mleku mieszamy mąkę i zawiesinę wlewamy do zupy. Zagotowujemy, cukrzymy i odstawiamy z ognia. Po łyżeczce dodajemy ocet według smaku.

5. 

Pojedyncze porcje według smaku dosalamy, ewentualnie dodajemy cukru lub dokwaszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się