Słodko - kwaśna zupa z ziemniakami i ciecierzycą
Gęsta mleczna zupa o delikatnym marchewkowym smaku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ciecierzyca sterylizowana,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
marchew | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
oliwa | 3 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
marchew 100 gramów • oliwa 3 łyżki • ziemniaki 400 gramów
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę trzemy na grubo i smażymy w garnku na oleju. Ziemniaki kroimy na małe kostki i dodajemy je do marchewki.
2.
sól 1.5 łyżeczki • woda 1 litr
Solimy i dolewamy wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków (15 minut).
3.
ciecierzyca sterylizowana 300 gramów
Dodajemy sterylizowaną, albo uprzednio na miękko ugotowaną suchą ciecierzycę.
4.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • cukier kryształ 2 łyżeczki • ocet 2 łyżki
W mleku mieszamy mąkę i zawiesinę wlewamy do zupy. Zagotowujemy, cukrzymy i odstawiamy z ognia. Po łyżeczce dodajemy ocet według smaku.
5.
Pojedyncze porcje według smaku dosalamy, ewentualnie dodajemy cukru lub dokwaszamy.
Smacznego!