swiatwemnie.pl

Warzywna zupa z grzybami

    

Gęsta zupa pełna warzyw, smacznych leśnych grzybów i drobnych ziemniaczanych kluseczek.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula60gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
jajka kurze1sztuka
kminek½łyżeczki
marchew200gramów
masło40gramów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
pietruszka80gramów
seler60gramów
suszone grzyby25gramów
sól2łyżeczki
woda1800mililitrów
ziemniaki280gramów

1. 

suszone grzyby 25 gramów

Grzyby moczymy w wodzie.

2. 

ziemniaki 200 gramów  marchew 200 gramów  pietruszka 80 gramów  seler 60 gramów

Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy na drobne kostki. Marchewkę na kółeczka.

3. 

masło 40 gramów  cebula 60 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

4. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

Dodajemy pieprz i kminek. Podgrzewamy...

5. 

...i dodajemy warzywa, chwilkę smażymy.

6. 

Dodajemy odcedzone grzyby...

7. 

woda 1800 mililitrów

...i wlewamy przegotowaną wodę.

8. 

sól 2 łyżeczki

Solimy i 20 minut gotujemy pod pokrywką.

9. 

jajka kurze 1 sztuka  ziemniaki 80 gramów

Ziemniaka obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy ziemniaki.

10. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Dodajemy mąkę i wyrabiamy rzadsze ciasto.

11. 

Ciasto przecieramy przez sitko do klusek. 5 minut gotujemy...

12. 

czosnek 2 ząbki

...i na koniec doprawiamy obranym, przeciśniętym czosnkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się