swiatwemnie.pl

Kurczak na warzywnym farszu z ciecierzycą

    

Kawałki chrupiącego kurczaka na farszu, który jest dodatkiem do dania.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

kurczak 1200 gramów  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  masło 50 gramów

Kurczaka myjemy, solimy, smarujemy papryką. Wkładamy do brytfanny, obkładamy masłem, nie podlewamy, przykrywamy i pieczemy około godzinę do miękkości.

2. 

biała podłużna bułka 2 sztuki  bułka podłużna (grahamowa) 3 sztuki  cebula 120 gramów

Paluchy (albo bułki) kroimy na kółeczka, dodajemy obraną, pokrojoną cebulę.

3. 

ciecierzyca sterylizowana 150 gramów

Dosypujemy odcedzoną ciecierzycę ...

4. 

bakłażan 200 gramów  warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 300 gramów

... i różne warzywa według smaku. Mieszamy.

5. 

Upieczonego kurczaka rozdzielamy na porcje.

6. 

W brytfannie zostawiamy około połowy maślanego sosu.

7. 

Do brytfanny wkładamy farsz.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól 1 łyżeczka

Mleko mieszamy z jajkami i zalewamy farsz.

9. 

Porcje kurczaka układamy na farsz.

10. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 220 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się