swiatwemnie.pl

Kurczak na warzywnym farszu z ciecierzycą

Kawałki chrupiącego kurczaka na farszu, który jest dodatkiem do dania.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

kurczak 1200 g  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  masło 50 g

Kurczaka myjemy, solimy, smarujemy papryką. Wkładamy do brytfanny, obkładamy masłem, nie podlewamy, przykrywamy i pieczemy około godzinę do miękkości.

2. 

biała podłużna bułka 2 sztuki  rogal (grahamowy) 3 sztuki  cebula 120 g

Paluchy (albo bułki) kroimy na kółeczka, dodajemy obraną, pokrojoną cebulę.

3. 

ciecierzyca sterylizowana 150 g

Dosypujemy odcedzoną ciecierzycę ...

4. 

bakłażan 200 g  warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 300 g

... i różne warzywa według smaku. Mieszamy.

5. 

Upieczonego kurczaka rozdzielamy na porcje.

6. 

W brytfannie zostawiamy około połowy maślanego sosu.

7. 

Do brytfanny wkładamy farsz.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól 1 łyżeczka

Mleko mieszamy z jajkami i zalewamy farsz.

9. 

Porcje kurczaka układamy na farsz.

10. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 220 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się