Kurczak na warzywnym farszu z ciecierzycą
Kawałki chrupiącego kurczaka na farszu, który jest dodatkiem do dania.
przepis,fotoprzepis,kurczak,bakłażan,warzywa (marchew, groszek, kukurydza),ciecierzyca sterylizowana,Kurczak,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
bakłażan | 200 | gramów | |
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
bułka podłużna (grahamowa) | 3 | sztuki | |
cebula | 120 | gramów | |
ciecierzyca sterylizowana | 150 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kurczak | 1200 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) | 300 | gramów |
Przepis
1.
kurczak 1200 gramów • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • masło 50 gramów
Kurczaka myjemy, solimy, smarujemy papryką. Wkładamy do brytfanny, obkładamy masłem, nie podlewamy, przykrywamy i pieczemy około godzinę do miękkości.
2.
biała podłużna bułka 2 sztuki • bułka podłużna (grahamowa) 3 sztuki • cebula 120 gramów
Paluchy (albo bułki) kroimy na kółeczka, dodajemy obraną, pokrojoną cebulę.
4.
bakłażan 200 gramów • warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 300 gramów
... i różne warzywa według smaku. Mieszamy.
5.
Upieczonego kurczaka rozdzielamy na porcje.
6.
W brytfannie zostawiamy około połowy maślanego sosu.
7.
Do brytfanny wkładamy farsz.
8.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1 łyżeczka
Mleko mieszamy z jajkami i zalewamy farsz.
9.
Porcje kurczaka układamy na farsz.
10.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 220 °C.
Smacznego!