swiatwemnie.pl

Sałatka ziemniaczana

Doskonała sałatka ziemniaczana bez jajek.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula100gramów
Cukier kryształ1łyżka
Czarny pieprz mielony¾łyżeczki
Majonez lekki150gramów
Musztarda stołowa
Ocet3łyżki
Ogórek konserwowy200gramów
Oliwa2łyżki
Sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem)300gramów
Sól2łyżeczki
Woda200mililitrów
Ziemniaki1.5kilograma

1. 

ziemniaki 1.5 kg

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy je.

2. 

woda 200 ml  cukier kryształ 1 łyżka  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki  oliwa 2 łyżki  ocet 3 łyżki

Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę, którą krótko gotujemy i wystudzamy w wodnej kąpieli.

3. 

cebula 100 g  sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 300 g  ogórek konserwowy 200 g  musztarda stołowa

Ziemniaki kroimy na kostki, albo przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki. Do ziemniaków dodajemy na drobno pokrojoną cebulę, groszek, marchewkę, na drobno pokrojone ogórki, według smaku musztardę i zalewamy zalewą. Jeśli sałatka jest mało kwaśna dolewamy do niej według smaku kwaśną wodę z ogórków. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

4. 

majonez lekki 150 g

Przed podawaniem dodajemy do niej odpowiednią ilość majonezu, ale możemy ją podawać i bez niego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się