Sałatka ziemniaczana

Doskonała sałatka ziemniaczana bez jajek.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,cebula,sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem),ogórek konserwowy,majonez lekki,Sałatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki ziemniaczane
Kategorie
Sałatki ziemniaczane › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cebula › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
czarny pieprz mielony | ¾ 13 | łyżeczki kcal | |
majonez lekki | 150 689 | gramów kcal | |
musztarda stołowa | 0 ?? | kcal | |
ocet | 3 19 | łyżki kcal | |
ogórek konserwowy | 200 24 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) | 300 135 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 1.5 1380 | kilograma kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 1.5 kilograma
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy je.

2.
woda 200 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki • oliwa 2 łyżki • ocet 3 łyżki
Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę, którą krótko gotujemy i wystudzamy w wodnej kąpieli.
3.
cebula 100 gramów • sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 300 gramów • ogórek konserwowy 200 gramów • musztarda stołowa
Ziemniaki kroimy na kostki, albo przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki. Do ziemniaków dodajemy na drobno pokrojoną cebulę, groszek, marchewkę, na drobno pokrojone ogórki, według smaku musztardę i zalewamy zalewą. Jeśli sałatka jest mało kwaśna dolewamy do niej według smaku kwaśną wodę z ogórków. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

4.
majonez lekki 150 gramów
Przed podawaniem dodajemy do niej odpowiednią ilość majonezu, ale możemy ją podawać i bez niego.

Smacznego!