swiatwemnie.pl

Sałatka ziemniaczana

    

Doskonała sałatka ziemniaczana bez jajek.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cebula100gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz mielony¾łyżeczki
majonez lekki150gramów
musztarda stołowa-
ocet3łyżki
ogórek konserwowy200gramów
oliwa2łyżki
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem)300gramów
sól2łyżeczki
woda200mililitrów
ziemniaki1.5kilograma

1. 

ziemniaki 1.5 kilograma

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy je.

2. 

woda 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżka  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki  oliwa 2 łyżki  ocet 3 łyżki

Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę, którą krótko gotujemy i wystudzamy w wodnej kąpieli.

3. 

cebula 100 gramów  sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 300 gramów  ogórek konserwowy 200 gramów  musztarda stołowa

Ziemniaki kroimy na kostki, albo przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki. Do ziemniaków dodajemy na drobno pokrojoną cebulę, groszek, marchewkę, na drobno pokrojone ogórki, według smaku musztardę i zalewamy zalewą. Jeśli sałatka jest mało kwaśna dolewamy do niej według smaku kwaśną wodę z ogórków. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

4. 

majonez lekki 150 gramów

Przed podawaniem dodajemy do niej odpowiednią ilość majonezu, ale możemy ją podawać i bez niego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się