PRZEPISY

Turecki chleb - Bazlama

Turecki chleb - Bazlama

Popularny płaski chleb z ciasta drożdżowego.

przepis,fotoprzepis,drożdże instant,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Chleb,Bezlaktozowe

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

Kategorie

Chleb  Bezlaktozowe  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżka
drożdże instant2łyżeczki
jajka kurze1sztuka
mąka luksusowa pszenna T550480gramów
olej słonecznikowy1łyżka
siemię lniane-
sól1łyżeczka
woda2decylitry
ziarna sezamu-

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

drożdże instant 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  woda 2 decylitry  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów

Rozczyn przygotowujemy z drożdży, cukru, wody i mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  sól 1 łyżeczka  olej słonecznikowy 1 łyżka

Z rozczynu, mąki, soli i oleju wyrabiamy ciasto i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny do wyrośnięcia.

3. 

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie części i z połowy formujemy chleb.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu  siemię lniane

Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie