Turecki chleb - Bazlama

Popularny płaski chleb z ciasta drożdżowego.
przepis,fotoprzepis,drożdże instant,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Chleb,Bezlaktozowe
Chleb
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
drożdże instant | 2 40 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 480 1709 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
siemię lniane | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal | |
ziarna sezamu | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie rozczynu
drożdże instant 2 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżka • woda 2 decylitry • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów
Rozczyn przygotowujemy z drożdży, cukru, wody i mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • sól 1 łyżeczka • olej słonecznikowy 1 łyżka
Z rozczynu, mąki, soli i oleju wyrabiamy ciasto i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny do wyrośnięcia.
3.
Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie części i z połowy formujemy chleb.
4.
jajka kurze 1 sztuka • ziarna sezamu • siemię lniane
Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 °C.
Smacznego!