swiatwemnie.pl

Turecki chleb - Bazlama

Popularny płaski chleb z ciasta drożdżowego.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 3 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie rozczynu

drożdże instant 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  woda 2 dl  mąka luksusowa pszenna T550 80 g

Rozczyn przygotowujemy z drożdży, cukru, wody i mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut.

Przygotowanie rozczynu

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 g  sól 1 łyżeczka  olej słonecznikowy 1 łyżka

Z rozczynu, mąki, soli i oleju wyrabiamy ciasto i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny do wyrośnięcia.

3. 

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie części i z połowy formujemy chleb.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu  siemię lniane

Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się