PRZEPISY

Turecki chleb - Bazlama

Turecki chleb - Bazlama

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Popularny płaski chleb z ciasta drożdżowego.

przepis,fotoprzepis,drożdże instant,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Chleb,Bezlaktozowe

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

61

łyżka

kcal

drożdże instant

2

40

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

480

1709

gramów

kcal

olej słonecznikowy

1

135

łyżka

kcal

siemię lniane

0

??

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

2

0

decylitry

kcal

ziarna sezamu

0

??

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

drożdże instant 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  woda 2 decylitry  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów

Rozczyn przygotowujemy z drożdży, cukru, wody i mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut.

Rozczyn przygotowujemy z drożdży, cukru, wody i...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  sól 1 łyżeczka  olej słonecznikowy 1 łyżka

Z rozczynu, mąki, soli i oleju wyrabiamy ciasto i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny do wyrośnięcia.

3. 

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie części i z połowy formujemy chleb.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu  siemię lniane

Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się