swiatwemnie.pl

Karmelowy maxi ptyś

Uwielbiacie ptysie ale zniechęca Was dość wymagające przygotowanie lub wcześniejsze porażki? Wypróbujcie nasz maxi ptyś a nie pożałujecie. Smakuje wspaniale a za sukces w jego przygotowaniu możemy gwarantować :)

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Budyń karmelowy - proszek80gramów
Cukier kryształ225gramów
Cukier puder100gramów
Jajka kurze6sztuk
Masło305gramów
Mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750155gramów
Woda500mililitrów
Śmietan-fix15gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. 

woda 500 ml  masło 155 g

Wodę lekko podgrzewamy w garnku i roztapiamy w niej masło.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 155 g

Dosypujemy mąkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

3. 

Na średnim ogniu 10 minut ciasto gotujemy - czyli ciągle mieszamy i mieszamy.

4. 

jajka kurze 6 sztuk

Ciasto odstawiamy do wystudzenia i stopniowo, po jednym, mieszamy w nim jajka.

5. 

Połowę ciasta równomiernie rozsmarowujemy na silikonowej formie na ciasto o średnicy 28 cm. W innej formie użyjemy przy pieczeniu papier do pieczenia.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C 30 minut. Podczas pieczenia piekarnik nie otwieramy!

7. 

Wystudzony spód przekładamy na duży talerz do góry dnem. Do zimnej formy rozsmarowujemy drugą połowę ciasta.

8. 

Pieczemy tak jak pierwszy spód i odstawiamy do wystudzenia.

9. 

mleko półtłuste 1,5% 600 ml  cukier kryształ 25 g  budyń karmelowy - proszek 80 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

10. 

masło 150 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem.

11. 

Masło łączymy z budyniem i mieszamy na gładki krem. Kremem smarujemy na przygotowany spód na talerzu.

12. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  śmietan-fix 15 g

Ubijamy śmietanę i bitą śmietanę smarujemy na krem. Na bitą śmietanę przekładamy drugi spód, już nie do góry dnem :)

13. 

cukier kryształ 200 g  śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml

Cukier karmelizujemy. Ostrożnie dodajemy śmietanę i mieszamy.

14. 

Karmelem polewamy wierzch ptysia i smarujemy też boki za pomocą pędzelka.

15. 

Ptysia wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem kroimy na tortowe kawałki (polecamy użyć noża z ząbkami i na początku, zanim przekroimy górny spód, delikatnie nacinamy).

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się