Karmelowy maxi ptyś
![Karmelowy maxi ptyś](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001386/img_pl_4x3/karmelowy-maxi-ptys_00180.jpg)
Uwielbiacie ptysie ale zniechęca Was dość wymagające przygotowanie lub wcześniejsze porażki? Wypróbujcie nasz maxi ptyś a nie pożałujecie. Smakuje wspaniale a za sukces w jego przygotowaniu możemy gwarantować :)
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,budyń karmelowy - proszek,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń karmelowy - proszek | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 225 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
masło | 305 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 155 | gramów | |
woda | 500 | mililitrów | |
śmietan-fix | 15 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 500 mililitrów • masło 155 gramów
Wodę lekko podgrzewamy w garnku i roztapiamy w niej masło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0124.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0125.jpg)
3.
Na średnim ogniu 10 minut ciasto gotujemy - czyli ciągle mieszamy i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0127.jpg)
4.
jajka kurze 6 sztuk
Ciasto odstawiamy do wystudzenia i stopniowo, po jednym, mieszamy w nim jajka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0137.jpg)
5.
Połowę ciasta równomiernie rozsmarowujemy na silikonowej formie na ciasto o średnicy 28 cm. W innej formie użyjemy przy pieczeniu papier do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0141.jpg)
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C 30 minut. Podczas pieczenia piekarnik nie otwieramy!
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0144.jpg)
7.
Wystudzony spód przekładamy na duży talerz do góry dnem. Do zimnej formy rozsmarowujemy drugą połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0147.jpg)
8.
Pieczemy tak jak pierwszy spód i odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0156.jpg)
9.
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 25 gramów • budyń karmelowy - proszek 80 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0135.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0129.jpg)
11.
Masło łączymy z budyniem i mieszamy na gładki krem. Kremem smarujemy na przygotowany spód na talerzu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0151.jpg)
12.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 15 gramów
Ubijamy śmietanę i bitą śmietanę smarujemy na krem. Na bitą śmietanę przekładamy drugi spód, już nie do góry dnem :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0157.jpg)
13.
cukier kryształ 200 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Cukier karmelizujemy. Ostrożnie dodajemy śmietanę i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0162.jpg)
14.
Karmelem polewamy wierzch ptysia i smarujemy też boki za pomocą pędzelka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0166.jpg)
15.
Ptysia wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem kroimy na tortowe kawałki (polecamy użyć noża z ząbkami i na początku, zanim przekroimy górny spód, delikatnie nacinamy).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001386/small/IMG_0172.jpg)
Smacznego!