swiatwemnie.pl

Orzechowa kostka z kawą

    

Delikatna kremowa kostka, która zasmakuje wszystkim miłośnikom ciast.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem.

Spód

2. 

czarna kawa

Gotujemy mocną czarną kawę, ochładzamy ją i 3 łyżeczki z niej dodajemy do żółtek.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 80 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  mielone orzechy włoskie 50 gramów

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy...

4. 

białko jajka 4 sztuki

... i gęstą pianę z białek.

5. 

Ciasto wylewamy na mniejszą blachę (około 30x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20-25 minut.

6. Krem

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  mąka tortowa pszenna T450 50 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Dwie trzecie mleka doprowadzamy do wrzenia. W jednej trzeciej mieszamy mąkę i żółtko...

Krem

7. 

masło 200 gramów  cukier puder 180 gramów

... i dolewamy do gotującego się mleka. Gotujemy "kaszę" i zostawiamy do wystygnięcia. Masło mieszamy z cukrem i łączymy z "kaszą". Dodajemy kawę i mieszamy.

8. 

kawa ziarnista mielona 1 łyżeczka

Dodajemy kawę i mieszamy.

9. Wypełnianie i dekorowanie

Spód przekrawamy na dwa płaty.

Wypełnianie i dekorowanie

10. 

Dolny płat nacieramy większą połówką kremu.

11. 

Na krem kładziemy drugi płat i nacieramy go resztą kremu.

12. 

mielone orzechy włoskie 30 gramów

Wierzch ciasta posypujemy zmielonymi orzechami i odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy na kostki albo w podłużne kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się