swiatwemnie.pl

Linieckie dwukolorowe gwiazdki

Proste linieckie ciasteczka o zapachu cynamonu albo wanilii.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 225 g  cukier puder 80 g  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  masło 150 g  żółtko jajka 1 sztuka

W mące mieszamy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy nakrojone masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto.

2. 

kakao proszek 1 łyżeczka

Ciasto rozdzielamy na jedną trzecią i dwie trzecie. Do mniejszego ciasta dodajemy kakao. Ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy większe gwiazdki.

4. 

jajka kurze 1 sztuka

Gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciemne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy małe gwiazdki.

6. 

cukier waniliowy  cukier cynamonowy

Ciemne gwiazdki kładziemy na jasne i ponownie smarujemy jajkiem. Ciemne gwiazdki posypujemy cynamonowym albo waniliowym cukrem.

7. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Gwiazdki z blachy wyciągamy gdy porządnie wystygną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się