Proste linieckie ciasteczka o zapachu cynamonu albo wanilii.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
40
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
1.
mąka chlebowa pszenna T750 225 gramów • cukier puder 80 gramów • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • masło 150 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
W mące mieszamy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy nakrojone masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto.
2.
kakao proszek 1 łyżeczka
Ciasto rozdzielamy na jedną trzecią i dwie trzecie. Do mniejszego ciasta dodajemy kakao. Ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.
3.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy większe gwiazdki.
4.
jajka kurze 1 sztuka
Gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
5.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciemne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy małe gwiazdki.
6.
cukier waniliowy • cukier cynamonowy
Ciemne gwiazdki kładziemy na jasne i ponownie smarujemy jajkiem. Ciemne gwiazdki posypujemy cynamonowym albo waniliowym cukrem.
7.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Gwiazdki z blachy wyciągamy gdy porządnie wystygną.
Smacznego!
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 1 | łyżeczka | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 225 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |