Ryżowe ciasto z czekoladowymi jabłkami
..."mniam mniam, to jest dopiero ciasto. A co będziemy jeść na obiad? ... :)
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,jabłka,Słodkie dania,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń czekoladowy - proszek | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 175 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
jabłka | 1.5 | kilograma | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 1.5 | litra | |
mąka tortowa pszenna T450 | - | ||
rodzynki | 80 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 350 | gramów | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 350 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra • cukier waniliowy 15 gramów
Ryż przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy go w mleku z cukrem do miękkości - prawie na kaszę. Podczas gotowania często mieszamy aby nam się nie przypalił ryż. Ugotowany odstawiamy do ostudzenia.
2.
jabłka 1.5 kilograma • cukier kryształ 50 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Krótko je gotujemy z cukrem i kakaem w głębokim garnku.
3.
budyń czekoladowy - proszek 40 gramów • woda 100 mililitrów
Budyń mieszamy w wodzie, wlewamy go do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.
6.
... ostudzony ryż ...
8.
masło • mąka tortowa pszenna T450
Głęboką wąską blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wkładamy i równomiernie rozsmarowujemy połowę ryżowej masy.
9.
Na nią warstwujemy i ostrożnie, aby się masy nie zmieszały, rozsmarowujemy jabłka.
10.
Na jabłka kładziemy ponownie warstwę ryżowej masy. Ciasto na blasze przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Potem blachę odkrywamy i ciasto 20 minut dopiekamy.
11.
białko jajka 5 sztuk • cukier puder 50 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier i kokos.
12.
Pianę z białek i kokosu rozsmarowujemy na 12 małych placków na cieście.
13.
15 minut zapiekamy. Ciasto kroimy i podajemy gdy jest ostudzone do temperatury konsumpcyjnej.
Smacznego!