PRZEPISY

Ryżowe ciasto z czekoladowymi jabłkami

Ryżowe ciasto z czekoladowymi jabłkami

..."mniam mniam, to jest dopiero ciasto. A co będziemy jeść na obiad? ... :)

przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,jabłka,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń czekoladowy - proszek40gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder175gramów
cukier waniliowy15gramów
jabłka1.5kilograma
kakao proszek1łyżka
masło150gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%1.5litra
mąka tortowa pszenna T450-
rodzynki80gramów
ryż okrągłoziarnisty350gramów
wiórki kokosowe100gramów
woda100mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

ryż okrągłoziarnisty 350 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra  cukier waniliowy 15 gramów

Ryż przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy go w mleku z cukrem do miękkości - prawie na kaszę. Podczas gotowania często mieszamy aby nam się nie przypalił ryż. Ugotowany odstawiamy do ostudzenia.

2. 

jabłka 1.5 kilograma  cukier kryształ 50 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Krótko je gotujemy z cukrem i kakaem w głębokim garnku.

3. 

budyń czekoladowy - proszek 40 gramów  woda 100 mililitrów

Budyń mieszamy w wodzie, wlewamy go do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.

4. 

masło 150 gramów  cukier puder 125 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

5. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka, ...

6. 

... ostudzony ryż ...

7. 

rodzynki 80 gramów

... i rodzynki.

8. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Głęboką wąską blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wkładamy i równomiernie rozsmarowujemy połowę ryżowej masy.

9. 

Na nią warstwujemy i ostrożnie, aby się masy nie zmieszały, rozsmarowujemy jabłka.

10. 

Na jabłka kładziemy ponownie warstwę ryżowej masy. Ciasto na blasze przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Potem blachę odkrywamy i ciasto 20 minut dopiekamy.

11. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 50 gramów  wiórki kokosowe 100 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier i kokos.

12. 

Pianę z białek i kokosu rozsmarowujemy na 12 małych placków na cieście.

13. 

15 minut zapiekamy. Ciasto kroimy i podajemy gdy jest ostudzone do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się