Ryżowe ciasto z czekoladowymi jabłkami

..."mniam mniam, to jest dopiero ciasto. A co będziemy jeść na obiad? ... :)
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,jabłka,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
budyń czekoladowy - proszek | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 175 679 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
jabłka | 1.5 915 | kilograma kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1.5 720 | litra kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 0 ?? | kcal | |
rodzynki | 80 228 | gramów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 350 1208 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 100 693 | gramów kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 350 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra • cukier waniliowy 15 gramów
Ryż przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy go w mleku z cukrem do miękkości - prawie na kaszę. Podczas gotowania często mieszamy aby nam się nie przypalił ryż. Ugotowany odstawiamy do ostudzenia.

2.
jabłka 1.5 kilograma • cukier kryształ 50 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Krótko je gotujemy z cukrem i kakaem w głębokim garnku.

3.
budyń czekoladowy - proszek 40 gramów • woda 100 mililitrów
Budyń mieszamy w wodzie, wlewamy go do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.



6.
... ostudzony ryż ...


8.
masło • mąka tortowa pszenna T450
Głęboką wąską blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wkładamy i równomiernie rozsmarowujemy połowę ryżowej masy.

9.
Na nią warstwujemy i ostrożnie, aby się masy nie zmieszały, rozsmarowujemy jabłka.

10.
Na jabłka kładziemy ponownie warstwę ryżowej masy. Ciasto na blasze przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Potem blachę odkrywamy i ciasto 20 minut dopiekamy.

11.
białko jajka 5 sztuk • cukier puder 50 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier i kokos.

12.
Pianę z białek i kokosu rozsmarowujemy na 12 małych placków na cieście.

13.
15 minut zapiekamy. Ciasto kroimy i podajemy gdy jest ostudzone do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!