swiatwemnie.pl

Ryżowe ciasto z czekoladowymi jabłkami

     

..."mniam mniam, to jest dopiero ciasto. A co będziemy jeść na obiad? ... :)

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

ryż okrągłoziarnisty 350 g  mleko półtłuste 1,5% 1.5 litra  cukier waniliowy 15 g

Ryż przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy go w mleku z cukrem do miękkości - prawie na kaszę. Podczas gotowania często mieszamy aby nam się nie przypalił ryż. Ugotowany odstawiamy do ostudzenia.

2. 

jabłka 1.5 kg  cukier kryształ 50 g  kakao proszek 1 łyżka

Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Krótko je gotujemy z cukrem i kakaem w głębokim garnku.

3. 

budyń czekoladowy - proszek 40 g  woda 100 ml

Budyń mieszamy w wodzie, wlewamy go do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.

4. 

masło 150 g  cukier puder 125 g

Masło mieszamy z cukrem.

5. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka, ...

6. 

... ostudzony ryż ...

7. 

rodzynki 80 g

... i rodzynki.

8. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Głęboką wąską blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wkładamy i równomiernie rozsmarowujemy połowę ryżowej masy.

9. 

Na nią warstwujemy i ostrożnie, aby się masy nie zmieszały, rozsmarowujemy jabłka.

10. 

Na jabłka kładziemy ponownie warstwę ryżowej masy. Ciasto na blasze przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Potem blachę odkrywamy i ciasto 20 minut dopiekamy.

11. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 50 g  wiórki kokosowe 100 g

Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier i kokos.

12. 

Pianę z białek i kokosu rozsmarowujemy na 12 małych placków na cieście.

13. 

15 minut zapiekamy. Ciasto kroimy i podajemy gdy jest ostudzone do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się